Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване
Коментари Харесай

Гутериш: Да унищожим ядрените оръжия, преди те да ни унищожат

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за нуклеарно разоръжаване при започване на тридневната конференция във Виена с към 80 страни, подписали интернационален контракт за възбрана на нуклеарните оръжия.

" Да унищожим тези оръжия, преди те да ни унищожат ", сподели Гутериш в обръщение на конференцията, предадено посредством видеовръзка и представено от " А Нюз ".

Сегашният международен боеприпас от към 13 000 нуклеарни бойни глави е рецепта за допустимо заличаване на планетата, в случай че светът е изпълнен с спорове и съмнение, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации.

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер дефинира Договора за възбрана на нуклеарните оръжия (TPNW) като " крайъгълен камък ".

Договорът, който влезе в действие през януари 2021 година, задължава страните да не вземат участие в никакви действия, свързани с нуклеарните оръжия, и приканва да се регистрират филантропичните последствия от тях.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг акцентира незабавната нужда от цялостно нуклеарно разоръжаване. Австрия беше един от основателите на контракта.

TPNW е подписан от 86 страни и утвърден от 65. Той има за цел да разшири Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (NPT), който влезе в действие през 1970 година Девет страни имат нуклеарни оръжия. Тези страни, както и НАТО, не вземат участие в TPNW. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР