Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за четиридневно хуманитарно

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за четиридневно хуманитарно
Коментари Харесай

ООН призовава за 4-дневно хуманитарно примирие в Украйна около Великден 


Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за четиридневно филантропично помирение в Украйна от 21 април по отношение на православния Великден.

Според Гутериш по този начин ще бъдат основани условия за решаването на две сериозни задания: преди всичко цивилните да могат да изоставен зоните на евентуални бойни дейности и второ – да се обезпечи безвредната доставка на животоспасяваща филантропична помощ за популацията в най-засегнатите региони – Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск.

Гутериш добави, че Организация на обединените нации е подготвена да изпрати конвои през този интервал до избраните региони. Преди дни той дефинира отражението на войната като “системно и глобално”.

“Заради военните дейности 1, 7 милиарда души по света са изправени пред дефицит на храни, сила и проблеми с финансовата система. 1/3 от тях към този момент са в сходна обстановка и войната в Украйна за тях значи задълбочаване на проблема”, уточни Генералният секретар на обединените народи.

36 страни по света зависят от Украйна и Русия за повече от половината от вноса си на пшеница, измежду които са и едни от най-бедните и уязвими страни по света. Конфликтът утежнява обстановката с продоволствията и по линия на растежа в цените – от началото на войната цената на пшеницата и на царевицата е скочила с към 30%.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР