Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН призова Съвета за сигурност да защити човешките права в Афганистан

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Съвета за сигурност на международната организация " да употребява всички средства на свое разположение, с цел да се оправи с световната терористична опасност в Афганистан и да подсигурява, че ще бъдат спазвани главните човешки права, предадоха международните организации.

" Получаваме смразяващи известия за съществени ограничавания на човешките права в цялата страна. Особено съм обезпокоен от информацията за възходящ брой нарушавания на човешките права против дамите и девойките в Афганистан ", съобщи той на съвещание на 15-членния Съвет за сигурност. " Ние не можем и не би трябвало да изоставяме народа на Афганистан ", акцентира Гутериш.

Той прикани международната общественост да подсигурява, че Афганистан няма да стане още веднъж безвредно леговище за терористични организации.

" Призовавам всички страни, талибаните да почитат и съблюдават интернационалното филантропично право, права и свободи ", добави генералният секретар. Той означи също, че като цяло бойците на талибаните са се отнесли с почитание към личния състав и имуществото на Организация на обединените нации при поемането на контрола над страната.

Обединените народи поддържат личен състав на място в Афганистан от към 3000 локални и 300 интернационалните чиновници. В петък Организация на обединените нации заяви, че част от този личен състав е изместен в Кабул, само че добави, че нито един от представителите му не е евакуиран.

" Присъствието на Организация на обединените нации ще се приспособи към ситуацията на сигурност. Но на първо място, ние ще останем (в Афганистан) и ще окажем поддръжка на афганистанския народ в този миг на потребност за него ", съобщи Гутериш.

От Кабул идват голям брой известия за убийства и грабежи, съобщи непрекъснатият представител на Афганистан в Организация на обединените нации Гулам Исакзай. " Жителите на афганистанската столица живеят в конюнктура на безспорен боязън ", акцентира той.

Няма време да се играе на търсене на отговорни, Съветът за сигурност би трябвало да употребява всички налични средства, с цел да изискат неотложно прекъсване на насилието, ориентираните убийства и нападенията за възмездие, както и за съблюдаване на човешките права в Афганистан, да попречи на започването на революция в страната и превръщането й в интернационален парий, акцентира той.

Исакзай добави, че приказва от името на милиони хора, " чиято орис е сложена на карта ", включително на дами и девойки, които по думите му са на път да изгубят свободата си да вървят на учебно заведение, на работа и да вземат участие в политическия, стопанския и обществения живот в Афганистан.

Дипломатът прикани съвета и Организация на обединените нации да не признават никакво ръководство, което е пристигнало на власт със мощ и което не е приобщаващо. Исакзай ги прикани да упорстват за неотложно сформиране на преходна власт, която да включва всички представители на афганистанското общество.

Нападенията против цивилни обекти в Афганистан би трябвало да спрат, съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфилд.

" Нападенията против цивилни обекти би трябвало да спрат ", сподели тя пред съвета. " Човешките права и главните свободи на всички афганистански жители, изключително на дамите, девойките и представителите на малцинствените общности, би трябвало да бъдат зачитани. "

Русия деликатно следи бързо изменящата се конюнктура в Афганистан, съобщи пред съвета непрекъснатият представител на Москва в Организация на обединените нации Василий Небензя.

" Внимателно следим стремглаво изменящата се обстановка в Афганистан ", сподели той в хода на съвещанието, като акцентира, че сега " считаме, че не е време да се поддаваме на под паника настроения ". " Важното е, че бяха избегнати всеобщи кръвопролития измежду гражданското население ", означи той.

Небензя означи също, че Иран би могъл да играе значима роля в по-нататъшното развиване на обстановката в Афганистан и напъните да се помогне на страната да реализира национално помиряване. Москва продължава да се тормози от запазващата се терористична опасност в Афганистан.

В дейностите си във връзка с талибаните обаче Кремъл ще се управлява от развиването на обстановката и от дейностите на самите талибани, акцентира съветският представител.

Заместникът на китайския непрекъснат представител в Организация на обединените нации съобщи, че страната му се надява талибаните " да се разграничат изцяло от терористичните организации ".

Дипломатът на Пекин добави, че Китай чака талибаните да спазят поетите отговорности по съставянето на ново намерено ислямско държавно управление, представляващо на всички групи от популацията.

Заместник-постоянният представител на Франция Натали Броудхърст съобщи, че Париж приканва за неотложно преустановяване на огъня в Афганистан и съблюдаване на нормите на интернационалното право. " От развиването на събитията в Кабул зависят мира и сигурността освен на Афганистан, а и на целия район ", предизвести тя.

Постоянният представител на Пакистан в Организация на обединените нации Мунир Акрам предизвести от своя страна, че продължаването на непознатото военно наличие в Афганистан не би довело до позитивни резултати. " Сега е настъпил моментът интернационалната общественост да работи дружно, с цел да подсигурява приобщаващо политическо решение за дълготраен мир и сигурност ", добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР