Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че човечеството е

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че човечеството е
Коментари Харесай

Гутериш: Светът ще остане без вода заради вампирско свръхпотребление

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че човечеството е в заплаха заради международен дефицит на чиста вода, който заплашва единствено да се утежни през идващите години, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Ние прекъснахме водния цикъл, унищожихме екосистемите и замърсихме подпочвените води “, сподели Гутериш при започване на тридневна конференция в Ню Йорк за разискване на сладководните запаси на Земята.

„ Ние източваме виталната кръв на човечеството посредством вампирско свръхпотребление и неустойчива приложимост и я изпаряваме посредством световното стопляне “, сподели той.

Това е първата огромна среща на Организация на обединените нации от 1977 година, която се занимава извънредно с тематиката за водата. Ще участват десетки министри и някои държавни и държавни ръководители.

Извършва се средносрочен обзор на така наречен Международно десетилетие на деяние за водата от 2018 до 2028 година Не се договаря огромна договорка, само че следва да бъде гласуван необвързващ документ за деяние.

Голямо ударение е сложено върху степента, в която интернационално контрактуваните цели, свързани с питейната вода и санитарните уреди, могат да бъдат реализирани, в това число обезпечаване на всеки достъп до чиста вода до 2030 година

Проблемите с климата и икономическите компликации, свързани с по-голямото замърсяване на сладката вода, вършат питейната вода по-трудно налична, съгласно отчета за международните води, оповестен преди конференцията.

„ В резултат на изменението на климата сезонният дефицит на вода ще се усили в райони, където сега е в обилие – като Централна Африка, Източна Азия и елементи от Южна Америка – и ще се утежни в райони, където водата към този момент е в дефицит – като Средния Изток и Сахел в Африка “, се споделя в отчета на Организация на обединените нации.

Средногодишно 10% от международното население живее в страни с висок или сериозен риск от проблеми с дефицита на вода.

Това е явно в Източна Африка, където повече от 33 милиона души не пият задоволително, съгласно филантропичната организация Oxfam. В елементи от Сомалия, Северна Кения и Южна Етиопия до 90% от кладенците в селските региони, които са от значително значение за оцеляването, са пресъхнали изцяло, съгласно калкулации на Oxfam, оповестени в сряда във връзка Световния ден на водата.

Според отделен доклад на Организация на обединените нации, световното ползване на вода се чака да нараства с към 1% годишно до 2050 година, сходно на последните 40 години.

В по-бедните страни рискът се дължи основно на неприятното качество на водата, до момента в който в индустриализираните страни потреблението от селското стопанство е проблематично. Поради климатичната рецесия някои райони са все по-изложени на рискови и продължителни суши, което има съществени последствия за растителния и скотски свят.

В речта си Гутериш акцентира, че са нужни нови способи за лекуване и опазване на „ еликсира на живота “, както и световна осведомителна система за прогнозиране на потребностите от вода в действително време.

Необходима е и система за ранно предизвестие против рискови климатични или метеорологични феномени, сподели шефът на Организация на обединените нации
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР