Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, където

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, където
Коментари Харесай

Антониу Гутериш е в Украйна за среща със Зеленски и Реджеп Ердоган

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е в Украйна, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган. Износът на зърно и опасенията по отношение на атомната електроцентрала в Запорожие ще бъдат преди всичко в дневния ред. Близо шест месеца към този момент продължава съветската инвазия в Украйна. При обстрел рано тази заран на жилищен регион в източния украински град Харков са били убити двама души, а над 10 ранени, заяви регионалният шеф Олег Синегубов. 

Руски удари против Харков имаше и през вчерашния ден. Убити бяха 7 души, а 16 бяха ранени. Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди офанзивите на Кремъл против Харков. Той заяви, че жилищен блок е бил " изцяло опустошен " при нападението, за което съгласно него " няма опрощение и демонстрира безсилието на агресора ". Във видеообръщението си тази нощ Зеленски още веднъж прикани съветските сили да се отдръпват от окупираната атомна електроцентрала Запорожие:
" Украинските дипломати, нашите нуклеарни учени и Международната организация за атомна сила са в непрекъсната връзка, в този момент се работи по изпращането на задачата в Запорожката атомна електроцентрала. Само безспорната бистрота и следена обстановка ВЪВ и към атомната електроцентрала може да подсигурява последователно връщане към естествената нуклеарна сигурност за украинската страна и за интернационалната общественост ".

Украинският президент ще се срещне през днешния ден с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и с турския си сътрудник Реджеп Ердоган. Тримата водачи ще проведат взаимна конференция след диалозите в град Лвов.

Междувременно съветското министерство на защитата упрекна Киев, че възнамерява " провокация " в Запорожката атомна електроцентрала за на следващия ден, до момента в който генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е на посещаване в Украйна. В изказването се споделя още, че няма съветско тежко въоръжение в следената от Русия атомна електроцентрала или в околните региони. 

Заводът беше неведнъж обект на обстрел през последните седмици, като Украйна и Русия се упрекват взаимно за офанзивите, а Украйна съобщи, че Русия е разположила артилерия във и към централата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР