Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергзаяви пред американските консерватори, че

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергзаяви пред американските консерватори, че
Коментари Харесай

Столтенберг към републиканците: НАТО е добра сделка за САЩ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергзаяви пред американските консерватори, че Алиансът е " добра договорка " за Съединени американски щати и основава работни места, до момента в който евентуалният претендент за президент Доналд Тръмп подхранва подозренията за оказване на помощ на Украйна.

Столтенберг беше на посещаване във Вашингтон, където се срещна с републикански законодатели, защото безизходицата в Конгреса попречва отпущането на нова американска помощ за Украйна, която съгласно президента Джо Байдън е от решаващо значение за битката с близо двегодишната инвазия на Русия.

В речта си в консервативната фондация " Херитидж " Столтенберг посочи стопански причини, като съобщи, че през последните две години американските производители на оръжие са изнесли 120 милиарда $ за европейските си съдружници и Канада, съобщи Агенция Франс Прес.

" Това, което произвеждате, обезпечава сигурността на хората. Това, което съдружниците купуват, поддържа американския бизнес мощен. Така че НАТО е добра договорка за Съединените щати. " - сподели генералният секретар на Алианса.

Той съобщи, че единствено дребна част от годишните военни разноски на Съединени американски щати са унищожили " забележителна част от бойния потенциал на Русия ".

" Подкрепата за Украйна не е щедрост. Тя е инвестиция в личната ни сигурност. " - акцентира той.

" Украйна би трябвало да надделее. И тя може да го направи - само че се нуждае от нашата непрекъсната помощ. " - посочи Столтенберг.

По-късно той ще пътува до мощно доминирания от републиканците щат Алабама, с цел да прегледа завода на Lockheed Martin, който създава противотанкови ракети Javelin за Украйна.

Тръмп, който е главен кандидат за републиканската номинация и ще се изправи против Байдън през ноември, изрази подозрения по отношение на помощта за Украйна и НАТО.

Бившият президент се намекваше за отдръпване от НАТО и съобщи, че е незаслужено да се ангажират Съединените щати да пазят други членове на 31-членния алианс.

Той също по този начин изрази възхищението си от съветския президент Владимир Путин и сложи под въпрос дали Украйна може да излезе победител от нашествието.

Столтенберг се срещна с най-високопоставения републиканец във Вашингтон, ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън. В взаимно изказване, оповестено от НАТО, двамата обявиха, че алиансът е " добър за Европа и добър за Съединените щати ".

" Обсъдихме значимостта на това да се насочи ясно, уверено обръщение към президента Путин, че той няма да завоюва нападателната си война в Украйна ", се споделя в изказването.

Конгресът обаче продължава да е в задънена улица, като републиканците отхвърлят да одобрят поисканите от Байдън 61 милиарда $ за Украйна, до момента в който упорстват за по-строги ограничения против мигрантите по границата с Мексико. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР