Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е номиниран за Нобелова

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е номиниран за Нобелова
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО Столтенберг номиниран за Нобелова награда за мир

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е номиниран за Нобелова премия за мир, оповестява вестник Verdens Gang (VG) на 31 януари. Инициатор на номинацията е заместник-председателят на Либералната партия на Норвегия и  някогашен министър на културата на страната Абид Раджа. „ Никой не е направил повече за мира и демокрацията в Европа и света през последната година от Йенс Столтенберг. Той заслужава Нобелова премия “, сподели Раджа пред изданието.

Според него Столтенберг през последните две години интензивно „ работи за намиране на решения, които биха могли да обезпечат постоянен мир в Европа “. Също по този начин някогашният министър на културата на Норвегия означи огромните заслуги на генералния секретар на НАТО за „ обединяването на тези сили, които се стремят да открият дълготраен мир в Украйна “. „ Столтенберг показва здрав разсъдък, беше твърдоглав и принуди доста международни водачи да трансформират възгледите си и реализира обилни резултати в дипломатическата и политическата сфера. Столтенберг беше несклоняем пред лицето на тоталитаризма. Присъждането му на премията би било изцяло в сходство с волята на Алфред Нобел “, добави Абид Раджа.

Столтенберг е общоприет секретар на НАТО от 2014 година, а преди този момент е министър-председател на Норвегия в продължение на осем години. Правомощията му като общоприет секретар на алианса изтичат на 1 октомври 2024 година и сега страните членки на НАТО се съветват по отношение на кандидатурата на възможния му правоприемник. Амбициите да оглавят НАТО след оставката на Йенс Столтенберг към този момент обществено оповестиха министър председателят на Холандия в оставка Марк Рюте, ръководителят на естонското държавно управление Кая Калас и министърът на външните работи на Латвия Крисиянис Каринс. Според западни медии Рюте се радва на най-големи благосклонности измежду политиците от страните от блока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР