Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Лука Визентини

...
Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Лука Визентини
Коментари Харесай

Лука Визентини е отстранен от поста си заради Катаргейт

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Лука Визентини бе отхвърлен в събота от поста си, откакто името му бе забъркано в следствието за корупция в Европейския парламент, съобщи Франс прес, като се базира на изказване на МКП.

Генералният съвет на МКП " реши, че Лука Визентини към този момент не се употребява с доверие в качеството си на общоприет секретар " и че допустимо най-скоро ще бъде проведен ексклузивен международен конгрес, на който да бъде определен нов общоприет секретар, написа в текста.

" Събитията от последните месеци съществено навредиха на репутацията на МКП. Взехме си съществени поучения... Решени сме да пазиме МКП от всички форми на неприемливо въздействие и даже от подозренията за такова ", разяснява президентката на организацията Акико Гоно.

В същото време МКП, в която членуват 338 синдиката от 168 страни и територии по целия свят, съобщи, че не разполага с доказателства дарове от Катар или Мароко да са повлияли на политиките и стратегиите ѝ.

През декември Лука Визентини бе арестуван и разпитан в границите на следствието на белгийските управляващи, почнало по съмнения за корупция на евродепутати в интерес на Катар и Мароко, напомня Франс прес. Той бе освободен, откакто бе арестуван в продължение на два дни, съобщи Българска телеграфна агенция.
 
В края на декември 54-годишният италианец призна, че е приел по-малко от 50 хиляди евро в брой като подаяние от неправителствената организация " Борба с безнаказаността " (Fight Impunity), ръководена от неговия съотечественик Пиер Антонио Панцери, който е считан за един от главните обвинени по следствието. Визентини съобщи обаче, че дарението не е обвързвано с опит за корумпиране или за търговия с въздействие, а че средствата са били предопределени за покриване на някои разноски по отношение на предизборната му акция за началник на МКП.

Визентини бе определен за общоприет секретар през ноември, след което, на 21 декември, пълномощията му бяха замразени от управителния орган на МКП.

Визентини изрази страдание по отношение на решението.

" Повтарям, че съм почтен по обвиняванията в корупция и пране на пари. Абсолютно ясно е, че МКП не е забъркана по никакъв метод ", се споделя в изказване на Визентини, адресирано до Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР