Генералният секретар на Лигата на арабските държави (ЛАД) Ахмед Абу

...
Генералният секретар на Лигата на арабските държави (ЛАД) Ахмед Абу
Коментари Харесай

Барзани отхвърли молбата на Лигата на арабските държави за отлагане на референдума в Кюрдистан

Генералният секретар на Лигата на арабските страни (ЛАД) Ахмед Абу ал Гейт дойде през вчерашния ден в Ербил за среща с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. Целта на срещата, по формалните известия на ЛАД, е да се укрепи разговорът сред Ербил и Багдад.

Иракски Кюрдистан се приготвя за провеждането на референдум за самостоятелност, който би трябвало да се организира на 25 септември. Подготовката минава под полтически напън, оказван от районните страни и интернационалните организации, които притискат управляващите в Кюрдистан да анулират или отсрочат провеждането на гласуването.

По-рано Барзани отхвърли молбата на Абу ал Гейт за преразглеждане на датата за референдума, като съобщи, че Ирак се движи в „ доста рискова “ посока. „ Достигнахме до извода, че на нас не гледат и не ни одобряват като на жители и действителни сътрудници “, написа Барзани в писмо, отговаряйки на сложени от представителя на ЛАД въпроси.

Той напомни историята на геноцида и дискриминирането по отношение на кюрдите от страна на всички иракски държавни управления, от момента на учредяване на Ирак през 1920 година. „ Ето за какво не одобряваме подчиняването и маргинализацията; и по тази причина следва да бъдат упреквани приятелите ни в Ирак, а не нас, тъй като точно те ни подтикнаха [към провеждането на референдум] ", се споделя в писмото на президента на Кюрдистан.

Съобщението, че Абу ал Гейт е изпратил писмо до президента Барзани, с което го приканва да преразгледа проектите за осъществяване на референдум, беше оповестено при започване на август от арабския вестник " Asharq al-Awsat ".

Ирак е един от създателите на Лигата на арабските страни и настоящата в страната конституция, влезнала в действие през 2005 година, планува осъществяване на устава на Лигата. Властите в Ирак считат планувания референдум за едностранен и неконституционен акт. Министър-председателят на Ирак Хейдар ал Абади съобщи, че Багдад няма да признае резултатите от гласуването.

" Референдумът, който, по всичко проличава, че ще се организира, ще носи отрицателно обръщение за хората от иракската нация, които не са кюрди, и по този метод ще отвори вратите към разпадането и фрагментацията, както и ще ускори районните проблеми “, написа Абу ал Гейт в посланието си до Барзани.
Той прибавя, че референдумът се организира в „ рискови времена “, когато се изисква повече единство, и предизвестява, че гласуването в края на месеца може да накара „ всички страни “ да подхващат твърди решения.

„ Предприемането на ограничения без национално единение и без съгласуването и утвърждението на държавното управление в Багдад, единствено по себе си може да изостри обстановката и да принуди всички страни да заемат твърди позиции, която да не е в интерес на бъдещето на иракчаните, включително и на кюрдите “, се споделя в писмото на арабския водач, който съставлява 22 арабски страни.

На срещата, състояла се в събота, 9 септември, участваха членове на Висшия Съвет по референдума. Пред тях Барзани съобщи на Генералния секретар на ЛАД, че решението за осъществяване на референдума за самостоятелност е взето от народа и политическите партии на Кюрдистан.
Според формалното изказване, оповестено от канцеларията на президента Барзани, той акцентира, че историята на връзките сред Ербил и Багдад е история на нарушение на съглашения и тъпчене на конституцията. Отчитайки опита от несполуките в предишното, районът Кюрдистан е решен да организира референдум и гласуването ще се организира „ на време “, декларира президентът, наблягайки, че Кюрдистан ще се бори за правата си със средствата на мира и разговора.

Съобщава се, че Абу ал Гейт е споделил, че районът Кюрдистан съставлява значима част за Лигата на арабските страни и той желае непоклатимост и единство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР