Генералният мениджър на корпорация Развитие“ и член на УС на

...
Генералният мениджър на корпорация Развитие“ и член на УС на
Коментари Харесай

Александър Александров: Скаут лигата е страхотен инструмент за подрастващите

Генералният управител на корпорация „ Развитие “ и член на УС на Българската федерация по волейбол Александър Александров разяснява пред формалния уебсайт на федерацията неповторимия план за развиване на подрастващите във волейбола у нас – Скаут лигата.

Г-н Александров, по покана на Любо Ганев влязохте в управителния съвет на волейболната федерация. Вашата огромна цел е скаут лигата. Има ли развиване по нея във времето на пандемията?
Непрекъснато се развива. Влизането ми в Управителния съвет е най-много обвързвано с обстоятелството, че при предходната администрация проведох съществени две скаут лиги. Твърдя, че мога да го върша и да събера пари за тях. Скаут лигата бе част от програмата на Любо Ганев, когато се кандидатира за президент. Неговото огромно предпочитание беше бързо осъществяване на скаут лига. Под бързо се схваща незабавно. За страдание никой не може да планува пандемията. В абстрактен проект към този момент сме доста покрай съглашение. Скаут лигата би трябвало да е в първата половина на идната година. Преди това наподобява невероятно поради ситуацията в света.

Какъв е досегашният ви опит в работата с подрастващите във волейбола?
В живота си съм подкрепял няколко тима, само че в скаут лигата опитът ми в действителност е огромен. Когато я организирахме, присъединяване взеха 72 тима и общо 1200 деца. Събитието мина с триумф в 12 града в България. Направих интернационален край, където нашите момчета и девойки срещнаха противници от Румъния, Гърция и Турция. През цялото време с моите сътрудници се грижихме за допустимо най-хубав комфорт – настаняване, зали, мероприятия. Имаше други хора, които се занимаваха съответно със спортно-техническите въпроси. Корпорация „ Развитие “ отговаряше за спонсорите и уредниците. Събраната сума доближи 400 000 лв., която е много сериозна.

По какъв метод вие ще съдействате за развиването на скаут лигата?
Ще си партнираме с федерацията, ще изработим контракт и ще поделяме отговорностите. „ Развитие “ ще се грижи за финансирането. В него главно се включват нощувките, храната, оборудването и премиите. Редом с федерацията ще участваме във всичко.

Кои са най-известните волейболисти, които потеглиха от тази стратегия?
Целият тим до 18 години отпред Георги Татаров. Той беше водач в тима на Кърджали. Стигнаха до финала, само че не съумяха да победят ЦСКА. След това Татаров бе мечтан от „ алените “. Бих отличил и Владимир Гърков от „ Виктория Волей “, който в този момент е в „ Левски “. Националният селекционер на младежите Мартин Стоев образува тима си от скаутската лига. Всички бяха минали оттова. След това завоюваха Балканската лига като победиха Турция посред Истанбул. На европейското идната година у нас станахме втори. Гордея се, че момчетата са артикул на скаут лигата.

Вие сте прочут предприемач и началник на корпорация „ Развитие “. По какъв метод ще влизат пари в това начинание?
Създали сме фондация „ Играй с развиване “. Нейната цел е да поддържа всички игри. Правили сме го и за баскетбол, и за хандбал. Но най-големият фокус е върху волейбола и с него са свързани най-мащабните планове. Ще има дарения, средства и разнообразни начинания за младите ни гении.

Скаут лигата е план на федерацията с вашата поддръжка. Колко ви коства планът?
Категорично е план на федерацията. Когато президент на централата беше Данчо Лазаров, задачата бе да се намерят средства. Скъпо е организирането, само че сме окуражени да надграждаме. „ Играй с развиване “ ще финансира, само че в случай че има предпочитание, дано различен да стане общоприет спонсор. Нашата поддръжка е и финансова, и логистична.

Какво ще предложите на управителния съвет да направи, когато тренировките по волейбол за децата към този момент са изцяло отворени след пандемията?
Да се съблюдават всички защитни ограничения. Не би трябвало да забравяме какво се случи със света, макар че пандемията отшумява. Факт е, че децата не боледуват доста, само че не би трябвало да разчитаме на това единствено.

Един от безспорните проблеми на детско-юношеския спорт у нас е неналичието на квалифицирани треньори за дребните. Как могат да се градят експерти в тази област?
Доста сложен въпрос. Във волейбола има доста треньори и клубовете би трябвало да се грижат за тях. Да им се дават повече пари, да бъдат подтиквани по всички вероятни способи. Да си треньор на деца е задача. Много сложна освен това. С децата се работи по-трудно. Президентът Любо Ганев има хрумвания точно да подтиква повече тези треньори.

Достатъчна ли е базата, на която могат да упражняват дребните?
Никога не е задоволителна и постоянно може да се желае още. Вече в страната има много зали и общините оказват помощ. Като цяло инфраструктурата се усъвършенства непрестанно. Обнадежден съм по този въпрос.

Работихте с волейболната федерация и преди. Какво се промени след влизането ви в управителния съвет?
Цялостната конюнктура е друга. С новата администрация се върна нормалността във федерацията. Управителният съвет би трябвало да е настоящ орган, който да подкрепя президента и заместниците му. При предходното управление решенията се взимаха от президента. Сега има разискване, слушат се отзиви, спори се. Работата е градивна. Любо Ганев не подминава нито едно мнение. Затова и настоявам, че към този момент има нормалност.

Какво е мнението на Любо Ганев за скаут лигата?
Непрекъсвано приказваме за акцията и несъмнено доста я харесва. Скаут лигата е страховит инструмент за подрастващите. Тя дава късмет на дребните да играят повече. Това е безвъзмездна опция. Децата се радват на екипите, носят ги с години. Никой до момента не ме е разбирал толкоз добре като Любо. Предишното управление разреши да се откажа, да прекъсна акцията. Вярвам, че рестартът на спорта ще е и рестарт на скаут лигата в доста по-сериозни измерения.

Търсите ли други съидейници в това начинание?
Да - към този момент диря сътрудници. Концепцията сред фондацията и федерацията е построена. В контракта има всичко – дати, отговорност, логистика. Трябва да се събират и пари. Не можем да предвиждаме какво ще е след година и по тази причина би трябвало запас. Който ни поддържа, той ще е от нашия тим. От нашата идея за бъдещите триумфи на българския волейбол! /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР