Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус отменя

...
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус отменя
Коментари Харесай

СЗО отмени скандалната номинация на Мугабе за посланик на добра воля

Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус анулира номинацията на президента на Зимбабве Робърт Мугабе за дипломат на благосклонност, предадоха международните организации.

Той изясни, че е решил това в полза на организацията към Организация на обединените нации след разногласията, провокирани от неговия избор.

" През последните дни размислих за номинирането на негово превъзходителство Робърт Мугабе за дипломат на благосклонност на СЗО по въпросите на незаразните заболявания в Африка. В резултат на това взех решение да анулира тази номинация ", показва в официално съобщение етиопецът Тедрос Аданом Гебрейесус тази година стана първият африканец, оглавил организацията.

Номинирането на зимбабвийския президент Робърт Мугабе за дипломат на благосклонност на СЗО " опонира на идеалите на Организация на обединените нации ", обявиха през вчерашния ден Съединените щати.

" Американското държавно управление наложи наказания на президента Мугабе поради закононарушения против своя народ и опасността, която съставлява за мира и стабилността. Тази номинация ясно опонира на идеалите на Обединените народи за запазване на човешките права и човешкото достолепие ", уточни Държавният департамент.

Канада изиска да бъде анулирана номинацията, която по думите на премиера Джъстин Трюдо е " неуместна " и " изцяло неприемлива ".

Тази номинация провокира рецензии от целия свят - от страни членки на СЗО и неправителствени организации, които подлагат на критика утежняването на здравната система в Зимбабве.

Британското държавно управление дефинира избора като " неочакван и разочароващ " и предизвести, че той може да хвърли сянка върху работата на СЗО.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР