Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в

...
Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в
Коментари Харесай

Болният шеф на БНТ се появи на конференция в Брюксел

Генералният шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров взе участие в Брюксел в конференция за провокациите пред аудиовизуалните медии във време на цифрова гражданска война, дружно с шефовете на други публични малките екрани в Европейски Съюз, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

Участието на Каменаров е единствено ден, откакто той не се яви на делото, водено против него за шофиране на автомобил в нетрезво положение. Вчера Софийският градски съд не даде ход на делото на втора инстанция, тъй като получи болничен лист от Каменаров за интервала 14-22 февруари.

На първа инстанция Софийският областен съд към този момент осъди шефа на Българска национална телевизия на година и три месеца затвор условно и санкция от 600 лв.. Ако градският съд удостовери присъдата, Каменаров няма да може да резервира поста си.

Вчера обаче болният тв началник бе в Брюксел и там разяснява, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, само че обичайните медии към момента поддържат високо равнище на меродавност.

"Хората елементарно се увличат, подправените вести са елементарно налични, лесномилаеми. Не можем да чакаме всеки човек да реши до каква степен дадена вест е достоверна или тествана, тъй че това е същински огромна заплаха. Но на тази среща ми направи усещане, че всички сме на една позиция, което е доста добра вест ", сподели Каменаров.

На конференцията бе изтъкнато, че европейската аудиовизуална промишленост дава работа на 12 млн. души и основава 9% от европейския БВП. Според ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни тази промишленост би трябвало да бъде подкрепяна, тъй като играе основна роля в отбраната на културното ни завещание и в обезпечаването на надеждна информация.

Затова, той е поканил в Брюксел тв шефове, с цел да беседват за провокациите, пред които те са изправени при възходящата известност на интернет платформите и вълната от подправени вести.

"Интернет колосите не може да са над закона. Те би трябвало да се подчиняват на същите правила, да бъдат виновни за наличието, рекламите, отбраната на персоналните данни и интелектуалната благосъстоятелност. Те би трябвало да бъдат заслужено таксувани, както останалите медии ", съобщи Таяни.

Според Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество, е доста значимо преди идните избори за нов европарламент европейските жители да имат достъп до цялостна и достоверна информация, с цел да бъдат предпазени против подправените вести.

"За първи път дружно с страните членки имаме система за ранно предизвестие. В действително време да може доста бързо да бъде обменяма информация на европейско равнище - къде в коя страна какво се появява, да бъде ясно разпознато дали идва отвън Европейски Съюз има за цел да заплаши интегритета на европейските избори и реакцията европейската да бъде на равнище ", посочи тя.

Източник: segabg.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР