Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков не подкрепи колегата си

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков не подкрепи колегата си
Коментари Харесай

Кошлуков не подкрепи колегата си от БНР в конфликта с Боил Банов

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков не поддържа сътрудника си от БНР Андон Балтаков по отношение на настояването му за оставка на министъра на културата Боил Банов поради импортирания план за промени в Закона за радиото и малкия екран, в който липсват утвърдени от работната група текстове. Това стана ясно по време на онлайн диалог сред Кошлуков и Банов. Инициативата за срещата е била на министъра, който още веднъж призна, че е изключил от оферти за публично разискване вид част от контрактуваните параграфи. Той обърна особено внимание на точката за удължените мандати на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР от 3 на 5 година Банов разясни, че не е присъединил този текст, тъй като през юли, когато сходно предложение е било направено от шефа на медийната комисия Вежди Рашидов, то е породило неодобрение измежду интелектуалци и някогашни чиновници на публичната телевизия. Както " Сега " писа, откакто Рашидов внесе поправката за удължените мандати на публичните медии, за часове бе събрана подписка, с която известни персони се оповестиха срещу мандатът на Кошлуков да стане 5-годишен с опция да бъде продължен за още 5 година и по този начин той да ръководи до 2030.  

Днес обаче Кошлуков съобщи, че не държи тази точка да влезе в плана за промени в Закона за радиото и малкия екран. В същото време той добави, че въпросът с продължителността на мандадите ще се взема решение от депутатите, а не от ръководителите на Българска национална телевизия и БНР. " В Българска национална телевизия не се вълнуваме доста от мандати. През годините ние се борихме точно за това: обществото да може на свободни избори да избира депутати, които да без значение да вземат решение да вършат закони. Това е единствено план и не считам, че ние, тук в Българска национална телевизия, или вие в Министерството на културата или в която и да е група ще се дефинира дневния ред. Мисля, че мястото е в Народното събрание. Предстои депутатите да вземат решение тези членове, които изброихте, те не са ни толкоз значими ", разяснява шефът на Българска национална телевизия.

За разлика от генералният шеф на БНР, Кошлуков изрече удовлетворение от оферти законопроект и няколко пъти особено благодари на министър Банов по тази причина. " Ако позволите, да обърнем внимание на закона. Смятам, че е огромна стъпка напред. Имаме закон, който е кардинално и генерално друг от досегашния и дава отговор на изискванията в ХХI век. Трудът го оценяваме високо в Българска национална телевизия ", не бе спестовен на похвали Кошлуков. Като главен триумф той отличи, че след приемането на измененията в Закон за радиото и телевизията финансирането на Българска национална телевизия няма да се прави посредством така наречен норматив за час стратегия, а ще става по методология за оценка на разноските. " Както е по света, България беше единствената страна със възнаграждение по час стратегия. Вие успяхте да измененията това и това е необикновено развиване. Благодарение на измененията Българска национална телевизия има късмет да направи бюджет, който първо ще е съответен и второ ще ни направи самостоятелни от политически въздействие и промени. Когато една дотация от бюджета, в действителност към този момент приказваме за трансфер, а не за дотация, се изцислява по ясна методика, те не зависи от желанието на който и да е финансов министър и на който и да е кабинет. За това нещо изказвав още един път нашата благодарност ", съобщи Кошлуков.

Изявленията на шефа на Българска национална телевизия се разграничават диаметрално от оценката на шефа на БНР за новия законопроект. На  21 октомври Балтаков уведоми Съвета за електронни медии, че подава оставка от 1 ноември заради липсата на воля от страна на ръководещите да обезпечат самостоятелност на публичното радио. Директорът даде за образец плана за промени в Закон за радиото и телевизията, като се спря на частта с ръководството на националното радио и телевизия. По промените в продължение на към година работи специфична работна група под шапката на Министерството на културата. Според Балтаков крайният резултат на законопроекта, препоръчан от Министерски съвет,  не дава отговор на решенията, обсъждани в групата. По тази причина шефът на БНР изиска и оставката на министър Банов. Балтаков даде да се разбере, че от текстовете на законопроекта, съгласувани с националното радио, във импортирания от Банов вид са отпаднали 8 параграфа. След импортираната оставка на Балтаков работещи в БНР разпространиха отворено писмо, с което поддържаха митинга на генералния си шеф. Те призоваваха да бъде отдръпнат предложения от Министерството на културата законопроект. " Вариантът, импортиран от Министерството на културата, залага непрекъсната дестабилизация в публичното радио и прави вероятен политическия напън в работата на публицистите ", написа в писмото. Първоначално то бе подписано от 275 чиновници на медията, а до през днешния ден техният брой е повишен до 385 души. От два в ефира на " Хоризонт " и на районните честоти звучи и песента на Бийтълс Let it be, с която работещите в националното радио от години предизвестяват за подготвеност да стачкуват и стачкуват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР