Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви заплаши, че

...
Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви заплаши, че
Коментари Харесай

Шефът на Би Би Си се готви да уволнява за политически пристрастия

Генералният шеф на Би Би Си Тим Дейви заплаши, че ще уволнява чиновници, които не се преценяват с разпоредбите за безпристрастност в обществените мрежи и ги употребяват, с цел да показват политическите си възгледи. Думите му са отправени към работещите във всички звена на Би Би Си, само че " топ водещите " на медията ще бъдат следени изкъсо. Дейви, който зае поста общоприет директор в началото на септември, даде обещание новите правила за потреблението на обществените платформи да бъдат оповестени до няколко седмици. Той съобщи, че на най-влиятелната медия във Англия са й нужни безпристрастни публицисти, а не политически пропагандатори.

" Готов съм да подхваща съответните дисциплинарни ограничения, даже това да докара до уволнения ", безапелационен беше Дейви в изказването си пред депутатите от комисията за култура, медии, дигитализация и спорт в Камарата на общините. Той даже се закани да закрива  " Туитър " сметки, в случай че това се наложи. Заплахата пристигна, откакто някогашният футболист и водещ на предаването Match of the Day по Би Би Си 1 Гари Линекер, който не се тормози да споделя политическите си визии, заяви, че има намерение да показа имението си в графство Съри с бежанец с посредничеството на благотворителна организация. Линекер също така помоли британците да са съпричастни с бежанската рецесия. Голмайсторът на Мондиал `86 не се трогна от заканите на новия общоприет шеф и написа в обществената мрежа:  " Мисля, че единствено " Туитър " може да трие сметки от " Туитър ". 

Попитан по какъв начин ще си извоюва правото да трие регистрации, Дейви разясни, че ще изиска от мениджмънта на цифровата платформа да блокира профили, в случай че провинилите се желаят да останат на работа в Би Би Си.   " Новите насоки за обществените медии ще  слагат ясни граници. Ако някой е лице на Би Би Си, не мисля, че е редно да приказва за политическите си желания. Аз съм общоприет шеф, тъй че в този момент аз повеждам шоуто и съгласно мен политическите пристрастия не са вярното нещо, в случай че някой желае да е  част от безпристрастна новинарска организация. Новите насоки за обществените медии ще се отнасят за всички, които работят за Би Би Си. Летвата ще е по-висока за работещите в новините и настоящите събития ", разясни той. " Тук не става въпрос за възбрана на потребление на новите форми за връзка. Дори в противен случай, ние би трябвало да се възползваме от тях, само че имам вяра, че безпристрастното поднасяне на новините може да бъде нещо забавно. Погрешно е схващането, че е скучно ", добави той.

Преди да заеме поста на общоприет шеф след напускането на сър Тони Хол, който 7 година оглавяваше Би Би Си, Тим Дейви е бил изпълнителен шеф на продуцентската и дистрибуторска компания " Би Би Си Студиос ". Още от първия си ден като общоприет шеф той се зае да трансформира комедийната стратегия на компанията, която съгласно него била " прекомерно едностранна ".

Сред другите промени в компанията са съкращаването на 900 работни места и понижаване на разноските. Това ще се отрази на заплатите на " звездите " на Би Би Си, измежду които е и Линекер. Спортният водещ беше най-високоплатеният кадър със заплата от 1,75 милиона паунда за миналата година. Според новия контракт, който е подписал за идващите пет години, през 2020 година Линекер ще получи с 23% по-ниска заплата. Също по този начин някогашният футболист дава обещание да ограничи политическите си мнения в  " Туитър " и другаде. 

Организации за отбрана на правата на служащите скочиха върху заканите на Тим Дейви и го посъветваха да обмисли деликатно решението си дали да уволнява поради постове в обществените мрежи. Според организациите чиновниците имат законни упования за цялост на персоналния живот и би трябвало да им се даде опция да обяснят своята позиция. Становището е, че в множеството случаи те няма по какъв начин да бъдат осъдени за мнението си, тъй като постовете им са плод на личните им възгледи и вярвания, а пък това е предпазено от антидискриминационното законодателство.

Водещият на основната политическата  програма на Би Би Си - Андрю Мар, поддържа Тим Дейви. Той сподели пред " Гардиън ", че съществува ентусиазъм Би Би Си да се унищожи:  " Тази концепция е намерила своите поддръжници в държавното управление и това е доста сложен миг за новия общоприет шеф Тим Дейви. В момента Би Би Си е на доста рисково място и хора като мен са поели задължението да внимават какво и по какъв начин приказват “. 

Огласените планове на Дейви няма да са първите радикални промени в Би Би Си. При предходния началник Хол през лятото обществената медия разгласи огромна стратегия за вложения на 100 милиона паунда в границите на 3 г. Идеята е 20% от работещите в Би Би Си да бъдат представители на недобре показани във Англия етнически и обществени групи - чернокожи, азиатци, етнически малцинства или хора с увреждания. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР