Генералът от запаса Петр Павел печели с минимална преднина пред

...
Генералът от запаса Петр Павел печели с минимална преднина пред
Коментари Харесай

Генерал от запаса е с минимална преднина пред милиардера Бабиш на президентските избори в Чехия

Генералът от запаса Петр Павел печели с минимална преднина пред милиардера и някогашен министър председател Андрей Бабиш първия тур на президентските избори в Чехия, заяви Ройтерс.

Резултатите при обработени 99,9% демонстрират, че Павел води с 35,9 на 100 от гласовете, а Бабиш получава 35%, съобщи Евронюз.

Така пенсионираният военачалник, заемал върховен пост в НАТО, който беше подсилен от дясноцентристкия кабинет, си обезпечава основа за втория тур след две седмици.

„ Това е толкоз непосредствен резултат, че към този момент виждам упоритата работа пред нас преди втория тур. Всеки глас ще се брои “, сподели Павел.

Бабиш, чиято популистка партия ANO е най-голямата в Народното събрание, дефинира гласуването като проява на неодобрение от реакцията на държавното управление против високата инфлация и цените на силата. Той добави, че е удовлетворен от резултата, който е повече от 27,1%, които неговото центристко придвижване получи на парламентарните избори през 2021 година
 Андрей Бабиш гласоподава
На трето място от общо 8 претенденти се класира професорът по стопанска система Дануше Нерудова с 13,9%. Тя поздрави Павел, като сподели, че ще се срещне с него, с цел да предложи поддръжка.

„ Тук към момента има огромно зло и то се назовава Андрей Бабиш “, добави тя.

Четвъртият - консервативният някогашен посланик Павел Фишер, който получава 6,8%, също сподели, че ще поддържа Петр Павел.

Досегашният държавен глава Милош Земан няма право на трети мандат, само че 78-годишният политик има здравословни проблеми, които пречат да извършва отговорностите си, по тази причина се отдръпна. Мандатът му публично изтича през март.

61-годишният Павел е някогашен шеф на генералния щаб и ръководител на военния комитет на НАТО. Той е мощно прозападно надъхан и поддържа по-нататъшната военна помощ за Украйна, както и приемането на еврото, за разлика от Земан, който насърчаваше по-тесни връзки с Китай , а до нашествието в Украйна - и с Русия .
 Среща на Петър Павел с негови последователи в деня преди вота
68-годишният Бабиш по-рано се изрече срещу повече чешка военна помощ за Украйна, а в събота съобщи, че ще се опита да провежда мирна среща на върха. Настоящото дясноцентристко държавно управление, което дефинира тези политики, обаче е измежду най-твърдите поддръжници на Киев.

Гласуването на президентските избори в чешкото посолство в столицата на Украйна трябваше да бъде прекратено за един час поради съветска ракетна офанзива.

Бабиш, който е построил химическа, селскостопанска и медийна империя, записана в доверителни фондове, споделя топлите връзки на Земан с унгарския президент Виктор Орбан , който е в несъгласие с сътрудниците от Европейски Съюз във връзка с върховенството на закона.

До последно резултатите посочваха преднина за Бабиш. Малко преди изборите той беше оневинен - Градският съд в Прага постанови, че е почтен по делото против него за нелегално привличане на средства от бюджета на Европейски Съюз за компания, следена от него. През март предходната година имунитетът му беше лишен и му бяха повдигнати обвинявания за измами с европейски дотации на стойност 2 млн. евро.

Той нееднократно е казвал, че процесът е опит да му попречат да заеме президентския пост.

В края на 2021 година името на Бабиш пък се появи в досиетата " Пандора " , които съдържат разкрития за офшорни сметки на държавни водачи, политици и други обществени фигури. Въпреки това, той беше избран отново за партиен водач и се кандидатира за президент.

Малко преди вота той беше признат от френския президент Еманюел Макрон . Пресслужбата на в Елисейския замък обаче увери, че четиридесетминутният диалог сред двамата по никакъв метод не е интервенция в изборите в суверенна страна.

Бабиш, който е някогашен финансов министър, беше назначен за министър председател на Чехия на през декември 2017 година На 16 януари 2018 година обаче държавно управление му получи негативен избор на доверие в долната камара на Чешкия парламент, само че продължи да ръководи до 2021 година

Президентският пост в страната няма изпълнителна власт, само че има обилни пълномощия при назначението на министър-председатели, шефове на централни банки и номиниране на съдии за конституционния съд. Освен това президентите имат въпреки и лимитирани пълномощия в региона на външните работи и са главнокомандващи на армията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР