Генералът от резерва Валентин Цанков, който прокуратурата обвини в шпионаж

...
Генералът от резерва Валентин Цанков, който прокуратурата обвини в шпионаж
Коментари Харесай

Пенсионираният генерал, обвинен в шпионаж за Русия, остава под домашен арест

Генералът от запаса Валентин Цанков, който прокуратурата упрекна в шпионаж в интерес на Русия, остава под домакински арест, защото не е обжалвал наложената му от спецсъда мярка.

На 2 март пенсионираният. Според Специализираната прокуратура от 2016 година до в този момент той се е сложил в услуга на непозната страна, с цел да ѝ служи като разузнавач, извършвайки нерегламентирана разследваща активност.

В хода на следствието бе открито, че висшият боен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и Европейски Съюз. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на България и ги е предавал на чиновник в непозната дипломатическа задача - консултант в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

Заради този случай България разгласи двама съветски дипломати за личност нон грата.

Експерти по сигурността обаче се осъмниха до какъв брой съществено е разкритието на прокуратурата. Бившият министър на защитата Бойко Ноев сподели, че

" Това е игра за наивници, пушилка. Този, който го заловиха, е прочут като Вальо Шпионина, всичко го знаят като подобен. И доста откриватели и анализатори са писали за него и неговата активност. В този миг (главният прокурор Иван) Гешев прави циркове и това е ясно за всички ", изясни Ноев.

Съпредседателят на " Демократична България " и някогашен началник на контраразузнаването Атанас Атанасов разяснява, че оповестеният от прокуратурата проблем е отпреди няколко години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР