Генерал Валери Залужни се превърна в символ на украинската съпротива

...
Генерал Валери Залужни се превърна в символ на украинската съпротива
Коментари Харесай

Защо е конфликтът между президента Зеленски и генерал Залужни

Генерал Валери Залужни се трансформира в знак на украинската опозиция против съветската експанзия, само че различията му с президента Зеленски наподобява са достигнали връхната си точка. На какво се дължи известността на генерала?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски бил предложил на най-популярния военачалник в украинската войска – главнокомандващия Валери Залужни – да подаде оставка. Той бил отказал. Информация за повода за поисканата оставка няма, нито има фиктивен декрет – пишат украинските медии, базирайки се на самостоятелни източници. В обществените мрежи пък се надигна вълна от взаимност със Залужни.

Новината за вероятната оставка на генерала се трансформира в двойна сензация – сама по себе си и предвид на непрозрачната и спорна връзка на украинското управление. От друга страна тя не изненада съвсем никого.

Какво не е наред сред Зеленски и Залужни?

Предположенията, че в отношенията сред президента и главнокомандващия армията не всичко върви безпрепятствено, се появиха още в първите месеци след нахлуването на Русия в Украйна – напролет и лятото на 2022 година. Тогава се говореше, че мотивът е политическата ревнивост на президента или на неговото обграждане към известния военачалник. Зеленски разсея подозренията, в това число като се снима дружно със Залужни.

Слуховете утихнаха, само че през ноември 2023 година различията отново станаха обществени. В изявление за „ Икономист ” Залужни заяви, че се минава към позиционна война. Пак там той призна неуспеха на украинското контранастъпление. Зеленски ненапълно го опроверга като сподели, че обстановката на фронта не е патова. Конфликтът стартира да става все по-очевиден. Президентът на Украйна смени висши офицери, без да съгласува това с генерала. Главнокомандващият от своя страна разкритикува решението на президента за промяната на всички началници на военни комисариати за битка против корупцията в границите на мобилизацията. Той се дистанцира и от упоменатия от президента брой на хората, които би трябвало да бъдат мобилизирани – половин милион души. На годишната си конференция Зеленски съобщи, че връзките му със Залужни са „ работни ” и даде да се разбере, че изявленията на генерала не му харесват.

Остава неразбираемо какво е предиздвикало сега Зеленски да изиска оставката на Залужни. Сигнали за това има от дълго време. Депутатката Маряна Безуглая изиска оставката на Залужни още в края на ноември, обвинявайки го в неналичието на проект за водене на войната през 2024 година. Вероятна роля може да е изиграл и новият закон за мобилизацията, първият план за който провокира разногласия в обществото и бе преразгледан. Към всичко това се добавя катастрофата на съветския аероплан Ил-76 в Белгородска област, за която Русия твърди, че е породена от украинските сили. Президентът Зеленски се разгласи за интернационално следствие на случая.

Доверието към генерала е рекордно високо

50-годишният Валери Залужни произхожда от семейство на военни. Но самият той не е характерен боен шеф. Той става първият главнокомандващ на украинската войска, който не е следвал в руски военни ВУЗ-ове, а е приключил в Украйна. След 2014 година става заместник-командващ на частите в Донбас, а през 2021 година Зеленски му предлага да стане главнокомандващ. Тогава Залужни каза, че не е очаквал това и се кърнеше, че връзките им с президента са положителни.

След нахлуването на Русия Залужни бързо стана знак на сполучливата украинска опозиция против съветските войски. Доверието към него е по-високо от това към президента Зеленски, чийто пик на доверие наподобява отминал. Допитвания от декември 2023 година демонстрираха, че доверие към Залужни имат сред 88 и 94 % от украинците – против 62 до 77 на 100 утвърждение за Зеленски. 

На корицата на “Тайм ”

Образът на Залужни може да се види изрисуван по стените или отпечатан на тениски, за него има и песни. В едно изявление той призна, че като дете желал да стане комедиант, а склонността му към хумора се демонстрира и в неговия фасон на другарство – от време на време носи на униформата си стикер на Йода, героя от сериала „ Междузвездни войни ”. Залужни споделя също, че обича да слуша диско от 1980-те години, както и германската група Рамщайн.

Той в действителност рядко дава изявленията, а когато го прави, е най-вече за западни медии. Но и не може да бъде наименуван затворен човек – преди войната бе много деен в обществените мрежи, където публикуваше фотоси на фамилията си. Известно е и това, че Залужни с наслаждение се снима с известни персони – като да вземем за пример с писателя Сергей Жадан.

Западните сътрудници на Украйна признават военния му гений – той бе на корицата на американското списание „ Тайм ”. Но пък когато пред есента на 2022 година от Вашингтон предложиха на Украйна да намерения за договаряния с Русия, Залужни публично съобщи, че армията е срещу.

Има ли упоритости за президент? 

В публикацията си за „ Икономист ” Залужни самокритично призна като своя неточност това, че е бил изумен по какъв начин огромните загуби не са спрели Русия – сходно самопризнание е необичайност за украинското управление.

И въпреки в Украйна Залужни да има паметен статут, името му се свързва и с пропуски. Така да вземем за пример се води следствие за това по какъв начин Русия толкова елементарно е съумяла да завземе – през февруари 2022 година – Херсонска и Запорожка области, въпреки че съветското нахлуване там се е очаквало. Украински медии настояват, че следствието е разпитвало за това и Залужни.

А дали той желае да стане президент? Има догатки, че точно скритите упоритости за най-високия държавен пост са в основата на на разногласията му със Зеленски, който виждал у генерала евентуален собствен политически съперник. Валери Залужни никога не е показал обществено някакви свои политически упоритости. Но пък в случай че реши да се кандидатира, в случай че се доверим на допитванията, Залужни ще може да разчита на гласовете на немалка част от украинските гласоподаватели.

Източник: Дойче веле, Роман Гончаренко
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР