Светът е свидетел на почти пълен срив на международното право

...
Светът е свидетел на почти пълен срив на международното право
Коментари Харесай

Войните в Газа и Украйна предизвикват срив на международното право

Светът е очевидец на съвсем цялостен срив на интернационалното право на фона на крещящо нарушение на разпоредбите в Газа и Украйна, умножаващите се въоръжени спорове, повишаване на авторитаризма и големи нарушавания на правата в Судан, Етиопия и Мианмар, Amnesty International предупреди в годишния си отчет, представен от " Ройтерс ".

Правозащитната организация съобщи, че най-могъщите държавни управления, в това число Съединените щати, Русия и Китай, са довели до световно неуважение на интернационалните правила и полезности, заложени във Всеобщата декларация за правата на индивида, като цивилните в спорове заплащат най-високата цена.

Агнес Каламард, общоприет секретар на Amnesty, сподели, че нивото на нарушение на интернационалния ред, следено през миналата година, е  " невиждано ".

" Явното неуважение на интернационалното право от страна на Израел се усложнява от неуспеха на неговите съдружници да спрат неописуемото клане на цивилни в Газа ", сподели тя. " Много от тези съюзници бяха същинските архитекти на тази система след Втората международна война. "

Докладът акцентира неуспеха на Съединени американски щати да осъди нарушаванията на правата, осъществени от Израел, и потреблението на правото на несъгласие, с цел да сковава Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на резолюцията за преустановяване на огъня в Газа, както и продължаващата експанзия на Русия в Украйна.

Той също по този начин уточни въоръжаването на китайските военни сили в Мианмар и метода, по който Пекин се защищити от надзор по отношение на отношението си към уйгурското малцинство.

Докладът, който разказва в детайли оценката на Amnesty за правата на индивида в 155 страни, подчертава нарастващата реакция против правата на дамите и равенството сред половете през 2023 година

Той цитира потушаването на митингите на дамите в Иран указите на талибаните,  " ориентирани към изтриването на дамите от публичния живот " в Афганистан и правните ограничавания върху абортите в Съединени американски щати и Полша, наред с други.

Правозащитната организация също по този начин предизвести за опасността от новите технологии, или по характерно - бързият прогрес в изкуствения разсъдък и инструментите за всеобщо наблюдаване може да се употребява за допълнително разпалване на спорове, посягане върху права и свободи и сеене на раздори по време на една от най-важните изборни години.

Нерегулираният софтуерен прогрес " може да бъде оръжие за дискриминация, дезинформация и разделяне ", сподели Каламард.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР