Генерал Тошево. Изложбата Граници и съдби – Добруджа 1940“ на

...
Генерал Тошево. Изложбата Граници и съдби – Добруджа 1940“ на
Коментари Харесай

Изложбата „Граници и съдби – Добруджа 1940“ на Регионален исторически музей – Добрич гостува на град Генерал Тошево

Генерал Тошево. Изложбата „ Граници и ориси – Добруджа 1940 “ на Регионален исторически музей – Добрич гостува на Генерал Тошево от през днешния ден, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Изложбата е отдадена на 80 години от подписването на Крайовския контракт и възвръщането на Южна Добруджа в рамките на България. Богатият снимков материал наблюдава поредност събития, като подписването на Крайовския контракт, влизането на българската войска в Южна Добруджа, което става в интервала 21 септември – 1 октомври 1940 година, радушното посрещане от добруджанци на българските войни.

Показано е и преселването на севернодобруджанци в Южна Добруджа, което става в интервала ноември-декември 1940. В експозицията са включени доста движимости и документи, някои от които се демонстрират за първи път пред аудитория. Експонирани са документи от работата на комитета по посрещането на българската войска, образуван от видни добричлии. Интерес провокира и сбирката от първодневни пликове, пощенски марки и картички издадени по отношение на възвръщането на Южна Добруджа към България. Специално място в изложбата е отделено на отразяването на паметното събитие от българската преса. Показани са разнообразни вестници от интервала септември-ноември 1940 година, измежду които „ Зора “, „ Утро “, „ Варненска поща “, „ Черно море “, „ Добруджански глас “.

Във витрината с реликвите посетителите могат да видят българско знаме, което се е неенергично на 25.09.1940 година в центъра на града, една от хилядите копринени кърпички, с които дамите от сдружение „ Майчина грижа “ закичват всички бойци, офицери и публични лица. В изложбата са включени и експонати от Регионален исторически музей – Силистра, като значки, кокарди, сребърна табла, с които са посрещани войските в града. Отделено е място и на основателите на химна на Добруджа – Любомир Бобевски и Александър Кръстев. Изложбата може да бъде посетена в Исторически музей - Генерал Тошево до края на месец юни.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР