Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия,

...
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия,
Коментари Харесай

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: ВМА създаде школи в медицината

Генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски - шеф на Военномедицинска академия, в оповестено в уеб страницата на Информационния център на Министерство на защитата изявление, във връзка 130-а годишнина от основаването на ВМА, която ще бъде маркирана алегорично на 1 декември поради пандемията от КОВИД-19.

Основната ни задача е укрепването на Въоръжените ни сили, декларира генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, шеф на Военномедицинска академия.

- Генерал Мутафчийски, къде е през днешния ден ВМА, 130 година след началото - основаването на Софийската обща гарнизонна болница?

Много ангажираща е 130-годишнината от основаването на ВМА. Защото след Освобождението една от първите съществени институции, основани в България, са армията и военномедицинската работа към нея. ВМА носи всички следи, оставени през времето на дълбоки обичаи и поредност, като е запазвала устрема си да е лечебно заведение - пример за всички лечебни заведения в страната. И в духа на съвремието, в което науката и технологиите са най-голямата мощ за развиването на която и да било сфера, само че изключително - на медицината. Стремим се ВМА да е високотехнологична болница със знаещи и добре готови фрагменти, които да ръководят модерни технологии и да са иноваторите у нас за най-съвременните способи на лекуване. И по едно и също време с това да не забравяме главната си задача - за укрепването на Въоръжените ни сили. Повечето от целите в програмата за развиване на ВМА, които защитавах при встъпването ми в служба като неин шеф, към този момент съм извършил, други, множеството дълготрайни проекти, остават за бъдещето. Но 130-годишнината означаваме с изцяло реновирани всички клиники във ВМА - София. Важно от лечебна позиция е завършването на реновирането на операционния блок, най-съвременният на Балканите, само че и конкурентен на такива в европейски елитни лечебни заведения.

- С какви средства работите?

- Операционният блок е едно от най-големите капиталовложения, които направи ВМА със лични средства, откакто от 1 януари 2018 година нямаме задължения. И по този начин доста по-успешно управляваме паричните средства, които идват към ВМА: от бюджета от страната посредством МО, по НЗОК от лекуване на пациентите ни, от Министерство на здравеопазването по линия на незабавната ни помощ. Получаваме и други финансови вземания, само че с тях формираме нашия дял от лични доходи в бюджета на страната. С моя екип все по-добре изпълняваме тези финансови проекти: тази година - на 80%, тъй като ние не сме единствено потребител на финансови средства. От съществуването си ВМА е достигала най-вече до 40% вноска в бюджета.

- В какво друго ще вложите средства?

В незабавна терапия следващата година ще се реновира и останалата част от Спешния център, с цел да е приключен като диагностичен и лековит център. Той е лицето на огромна болница като ВМА. И би трябвало да е с положителни благоприятни условия за банкет и на всеобщо постъпване на потърпевши. Самият смисъл на битие на болничното заведение е подобен. Създадохме и диагностичния блок към Инфекциозната клиника. И по този начин слагаме основата на нова философия във връзка с лекуването на инфекциозните заболявания в България: основаване на независима профилирана инфекциозна клиника, само че допълнена с подобен блок със скенер, рентгенов уред, ехографски апарати и диагностични и вирусологични кабинети. Т.е. една самофункционираща клиника в границите на останалата част от болничното заведение за обслужване в цялостен размер на инфекциозно болните. В пандемията изолираме болните там, с цел да работят и останалите клиники в централната болница. Така построяваме и инфекциозната клиника в сливенската ни болница, също отделена от главната постройка и изцяло реновирана и обзаведена, с спомагателен асансьор и кислородни съоръжения. Идеята е във всички наши лечебни заведения в страната да имаме такива независими клиники. А и самата история на медицината и съответно на военната медицина подсказва, че би трябвало да имаме такива готовности. През Първата международна война умират повече бойци от инфекциозни болести, в сравнение с бойното поле. А макар напредъка на актуалната медицина природата постоянно може да ни изненада. Много съм горделив, че екипът, който имам достойнството да ръководя, активизира сили и осъществихме тези два плана - в София и Сливен. Трябва да мислим с ходове напред, когато се чака коронавирусната зараза да продължи десетилетия.

- Какво друго в активността на екипа на ВМА е приоритет?

Имаме положителни лечебни заведения, чийто потенциал развиваме от ден на ден софтуерно и с подготовка на фрагментите. Но водещото на първо място друго е, че нашите пациенти би трябвало да дойдат при нас живи, тъй като първите минути от пострадване на бойното поле или в други условия са витално значими за лекуването. Неслучайно ги назовават „ платинените 10 минути " и „ правилото за златния час ". Особено подчертаваме на помощта на военните парамедици и бойните санитари, на военните лекари на първа линия, както и на самопомощ и взаимопомощ. Тоест по-широк кръг от военнослужещите би трябвало да бъдат подготвени на разпоредбите за избавяне на живот. Затова изградихме нашия тренинг център дружно с общежитие за обучаваните. Съоръжението сме заимствали от американската войска, която има такива бази за образование. Безценна е помощта на Националната армия в щата Тенеси - Съединени американски щати, наши сътрудници в построяването на този обект с ноу-хау и обучителни стратегии, които адаптирахме, а и архитектурния план за оборудването, което финансирахме и изградихме. То пресъздава действителна бойна обстановка за трениращите по какъв начин се избавя живот до евакуирането на пациента.

Всъщност тези правила бяха създадени в последните 20 година с помощта на последните войни в Ирак и Афганистан. Там се промени философията на военната хирургия и военната травма-хирургия като цяло. Ние заимстваме всички достижения в тази област. А упоритостта ни е тренинг-центърът да проработи с изключение на за армията ни, да се утвърдим и като районен център и за съюзническите войски от балканските страни. Съоръженията са скъпи, само че това е едно от най-важните неща за армията ни сега. Успяхме най-сетне със средства на ВМА да оборудваме всички наши лекари и сестри във войсковите елементи със санитарни раници по американски пример, с които в действителност може да се избавя живот.

- Как се развиват военните лечебни заведения в страната?

Целта ни е да се развиват в стратегически посоки, такива са и вложенията в тях: за по-високи качества на лечебните заведения и санаториумите на ВМА. Снабдени са с такава инсталация, че изцяло дават отговор на Роля 2 - усилена, и Роля 3. Освен да вдигнат ранга на лечебните заведения и опциите им, задачата е и да дават отговор по-пълно на условията на положителните диагностика и обслужване на всички военнослужещи без значение къде се намират. А ВМА е главен дирек и в гражданското опазване на здравето. Сред най-стратегическите обекти за Източна България е клиниката по изгаряния във Военноморската болница във Варна. Реновирана е изцяло дружно с операционните. И в този момент там имаме една от най-съвременните клиники по изгаряния и по пластична хирургия в България - и за Водоснабдителна система, и за гражданското население.

В Сливен е приключен планът за инфекциозната клиника. А болничното заведение ни там на няколко пъти беше водеща заради излизане от строя на огромни групи от личния състав на Коронавирус звеното в регионалната болница. И медиците ни се оправиха доста добре, а и самият шеф на военната ни болница е доктор инфекционист, който приема проблемите драговолно. Заради натиска от Коронавирус заболели във Варна до 40% от болничното заведение ни там беше трансформирана за това лекуване, разшири се и реанимацията за Коронавирус пациенти. Развиваме клиниките, лечебните заведения, войсковите поделения, образованието на фрагментите, само че и рехабилитацията. Затова и реновираме главно пети блок в санаториума в Хисаря, който ще е подготвен най-късно през февруари 2022 година В Банкя допълнихме част от екстрите в санаториума с създаване на плувен басейн. Нито един капиталов план не изостана. Но не забравяме и приноса на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които участваха интензивно в преодоляването на Коронавирус пандемията. Те са почтени за самопризнание и за годишнината на ВМА на 1 декември ще бъдат почетени. Не стопират и дилемите ни зад граница. При поредност от сполучливи участия в задачата на Европейски Съюз в Мали получаваме все по-добри мнения от сътрудниците и награди за военните ни медици.

- Как посрещате Коронавирус вълните?

- По време на четвъртата вълна ВМА - София, е болничното заведение с най-вече разкрити интензивни кревати - 71. „ Пирогов " има два пъти по-малко. А интензивните кревати са ахилесовата пета, изключително при всеобщо постъпване на тежко заболели пациенти. Но въпреки да имаме единствено 55 интензивни кревати по Здравна каса, ги направихме 71. Отделно имаме още 25, които не са за Коронавирус болни. Тоест ВМА разполага с 96 интензивни кревати - съвсем като при военна обстановка с по-ограничен темперамент. ВМА постоянно е взела участие интензивно в превъзмогване на рецесии, имахме и трансформирани 12 клиники единствено в столицата за Коронавирус пациенти. Сега са 6 в централната постройка, а тази по психиатрия е за психологично заболели с Коронавирус, скъпа помощ за София. И по едно и също време са 60-те кревати в инфекциозната клиника. От началото на пандемията екипът й не е почивал. Защото поема заболелите и в интервалите отвън пика. Моето откровено почитание към тези хора, които не смъкнаха маските, очилата и защитните костюми, към този момент година и 8 месеца. Трупаме опит и познание, само че и отмалялост. И по тази причина молим за разсъдък - имунизациите в действителност са мощно оръжие против пандемията.

В нея ние изпробвахме какъв е нашият запас, като отиграваме обстановки, в които сме на лимита на опциите си. А философията за съществуването на нашите лечебни заведения е такава, че те постоянно ще са на лимита, когато е нужно. Затова благодаря на всички сътрудници, които имат цялостно схващане за отговорностите на ВМА, за това, какво е ВМА, и че това са лечебните заведения, които се готвят за война, за изключителна обстановка. Досега устояваме на тестванията на времето и на тежката обстановка.

- Но не всичко са вложения и нови технологии...

Да, измежду главните неща е развиването на фрагментите ни. Днес имаме 5 випуска с 90 курсанти. Специалността на военния доктор се утвърждава от ден на ден. Мотивацията е значима, тъй като тези младежи се обричат на родината си, като поставят военна клетва. А след контракта за 16 години съм сигурен, че ще останат във ВМА до края на професионалния си път. Винаги им споделям, че ВМА освен ще попълни фрагментите си с тях, само че и ще им даде благоприятни условия за развиване.

- Наскоро заявихте, че ВМА още веднъж се милитаризира.

Във ВМА още берем плодовете на един интервал, в който като голяма неточност при големите съкращения в армията се редуцираха всеобщо и медицински офицери. Благодарение на изискванията за развиване на младежите през днешния ден има по-голям интерес за приемането на приключилите медицина на военна работа. Залагаме извънредно и на курсантите от ВВМУ във Варна, които учат и в МУ в града. Това са същински офицери, възпитавани в същински милитъри дух и умения. А светът нито се успокоява, нито става по-безопасно място в геополитически проект. И не е бил по-сложен от времето на Студената война. Като членове на НАТО не трябва да забравяме къде се намираме. Аз и моят екип знаем какви отговорности носим. И по набирането и възпитаването на фрагменти работим дълготрайно. Когато породи програмата по тристранния контракт сред ВВМУ, ВМА и МУ - Варна, знаехме, че образованието ще даде плодове чак през 2032 година Но и в страната проблемите би трябвало да се вземат решение с по-далечни небосвод и визия.

- Кои са школите, които сътвори ВМА?

Много сериозна школа с национално значение е тази в трансплантацията на черен дроб. Тя не е „ сърцето на военната медицина ", само че демонстрира равнището на медицината ни: короната на коремната хирургия. Голямо събитие бяха първите ни трансплантации, в които имах достойнството да вземам участие - до 33-тата. Сега това е естествена лечебна процедура и в случай че имаше повече донори, щеше да бъде още по-нормална. При проф. Никола Владов се сътвориха посоки, безусловно значими за България: във връзка с чернодробната и панкреатичната хирургия и на трансплантацията на черен дроб. В гастроентерологията при проф. Крум Кацаров са миниинвазивните процедури при жлъчно-каменна болест, при тумори на жлъчните пътища, протезирания, които се вършат на още 2 места у нас. Тежък развой е подборът на претендентите за трансплантация, ангажиращ време и пари, които изобщо не са овъзмездени, наблюдението на тези заболели преди и след трансплантацията. Сериозна школа имаме в региона на хепатологията по отношение на лекуването на хепатит В и С. Известна е работата и на проф. Салтиров в урологията и триумфите в миниинвазивните методики и ние сме водачите, които „ чертаят модата " в това лекуване у нас, както и направленията, които изредих. Лидерите на тези клиники са хора с извънредно освен национално, само че и интернационално наличие. Клиниката ни по ендоскопска хирургия, която ръководех, е водач в тази хирургия у нас. Тя продължава да се развива като учредител на най-малко 26 типа лапароскопски интервенции, за първи път направени в нея. Гордост е наличието на доцент Ивелин Такоров в Първа коремна хирургия, където придвижва наученото от проф. Владов и прави чудеса. Добре е да имаме младежи, подготвени в точния момент. А той към този момент стартира да задминава своите учители... В региона на травматологията в клиниката на проф. Неделчо Цачев, на протезирането, в миниинвазивната травматология отново сме водачи. Преди дни беше направена неповторима за България интервенция, в която се включват опциите и на виртуалната действителност, което е военна технология. В пулмологията завършихме ремонта на миниинвазивната част, където се работи с най-съвременни способи и се прави и едно от най-скъпите неща - взимане на трансбронхиални биопсии. Четирима пулмолози се образоваха в Австрия в региона на трансплантацията на бял дроб, издадоха и книга за белодробните трансплантации. Днес сме подготвени за тях, само че съгласно нормативните документи тя се прави в кардиохирургични клиники, каквато нямаме. И ВМА подписа контракт с болница „ Св. Екатерина ", където кардиохирурзи се образоваха за самата трансплантация. От персонален опит знам, че единствено с една трансплантация са ангажирани най-малко 50-60 индивида.

- В това време пандемията продължава...

...А най-хубавият имунизационен център е във ВМА. Досега сме ваксинирали „ един град " - към 130 000 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР