Генерал-майор на 37 години, ръководител на Украинското разузнаване по време

...
Генерал-майор на 37 години, ръководител на Украинското разузнаване по време
Коментари Харесай

Разузнавач №1 на Украйна пред bTV: Да принудят към мир украинския народ – няма да успеят

Генерал-майор на 37 години, началник на Украинското разузнаване по време на войник. Кирило Буданов е безапелационен - уеб сайтът Миротворец е напълно недържавен план. Убеден е, че мъчно може някой да пречупи волята на украинците за победа, безапелационен е още, че не може целият свят да е пленник на дейностите на една страна терорист.

За първи път пред българска телевизия приказва топ-разузнавачът на Украйна особено пред Виктория Петрова.

„ Предпочетох да задам тематики и да получа отговори от човек, който има цялата информация. Говорихме по доста тематики. Беше забавно какво се случва със уеб страницата „ Миротворец “. Буданов даде своя отговор “, сподели в „ Тази събота “ водещата на bTV Новините Виктория Петрова.

Снимка: bTV

„ Относно контраофанзивата желаех да чуя по какъв начин той я прави оценка – има ли прогрес, действителен ли е, по какъв начин го усещат на бойното поле “, добави Петрова.

Кирило Буданов, началникът на основното ръководство на разузнаването на Министерството на защитата на Украйна, пред Виктория Петрова

Снимка: bTV

- Имате доста необичайно държание - отворен сте към публицистите. Това някаква нова мода на връзка с нас ли е и за какво се постанова?

- Ние сме в доста характерна обстановка в кавички. Затова формите и методите, които използваме, включително със средствата за всеобща информация, от време на време наподобяват малко необикновени.

- Преди няколко седмици дадохте изявление за " Ройтерс ", в което казвате, в случай че това е правилно да потвърдите, че имате източници, близки до съветския президент. Защо желаете светът да знае и Путин да чуе това?

- Първо, те и по този начин схващат, че си имаме свои източници. Информацията постоянно е била оръжие - дано ревизират, дано търсят. Всъщност те това и вършат, само че най-после постоянно излизат, по този начин да се каже, с неверни резултати. Но за нас е потребно да живеят в непрекъснат боязън. Може да ви дам подобен образец. Беше още преди войната - за това по какъв начин работят и до какво води това. Може би това е отговорът на вашия въпрос. Имаше един случай, в който те схванаха, че в едно командване има приключване на информация и че не става въпрос за техническо приключване, а за друго. Какво започнаха да вършат? Започнаха да ревизират безусловно всички, които биха могли да имат достъп, даже до такава информация, която непрекъснато излиза от тях. Започнаха да ревизират всички, които имат близки, контакти, родственици на територията на Украйна. Както се досещате, съвсем всички имат такива. От резултатите единствено на това дело вкараха в пандиза трима души, а 31 души бяха освободени и преместени на други места. Друг огромен % хора попаднаха под избрана преса. Тоест те сами сковаха работата си. Те самите знаят, че имаме достъп до доста сензитивна информация. Това, че установяваме явни обстоятелства, ги кара да вършат следствия вътре, а тези следствия нищо няма да трансформират.

- Успя ли Русия да внесе ужас като стартира да нападна жилищни здания?

- Страх и ужас - не. Трябва да си припомните ужасните закононарушения на Руската федерация, които са доста. Като стартираме от събитията в Буча, по-късно ракетният гнет по инфраструктурата, по цивилните здания и така нататък Но не може да се каже, че това уплаши популацията ни.

- Сега предмет на офанзива са и зърнените хранилища, изключително откакто беше спряна Зърнената договорка. Имате ли проект по какъв начин ще изнасяте и по какъв начин ще покриете загубите?

- Първо би трябвало да се спомене, че ударите по пристанищната инфраструктура, по инфраструктурата за предпазване на зърното, е следващото удостоверение за закононарушение против човечеството. Защото от това, че ние намалихме износа на зърно страдат най-много едва обезпечените страни. Страни, които непосредствено зависят, в смисъл на продоволствия, от Украйна. Това са най-много страни от Азия, Африка. 40 Разбира се. Правят се избрани стъпки по този мотив в региона, да кажем  в регионите близо до морето. Например това, което имаме в този момент е, че броят на ударите понижа няколко пъти от началото. Тоест не на ударите, а на действително понесените загуби. Сравнено с първите дни, когато те започнаха да удрят по пристанищата на Украйна. Що се отнася до зърното, ние ще стартираме още веднъж да изнасяме, без значение дали това на Русия ѝ харесва или не. Не може целият свят да е пленник на дейностите на една страна терорист.

- Как оценявате контраофанзивата? Как върви?

- Трудно, няма да укривам, само че това е изцяло разбираемо, тъй като Русия за това време построи стационарни, изцяло оборудвани, залети с бетон пунктове за защита. Най-важното е, че настъплението не стопира, а продължава. Според мен на линията на Бахмут върви малко по-бързо, в сравнение с юг, само че времето ще покаже.

- За 60 дни каква територия си върнахте? Ще съумеете ли да я задържите и имате ли стопански и човешки запаси да преодолеете трудностите и тази зима?

- За страдание нямам пред себе си карта в този момент, с цел да мога да ви дам прецизен отговор, само че ще отговоря на втората част на въпроса ви. Дали можем да задържим територията, която към този момент сме си върнали - да, можем, и ще продължим нататък.

- Знаете ли какъв брой българи са взели участие на ваша страна? Колко са жертвали живота си?

- За страдание не знам точния отговор на вашия въпрос и това ще бъде мъчно да се пресметне, тъй като ние имаме доста етнични българи. Колко от тези хора са починали или са тежко ранени може да се пресметне едвам след края на войната. Няма потребност да диря надалеч, тъй като дамата на заместника ми е етническа българка, да вземем за пример. Има доста хора с друг етнически генезис и ще бъде мъчно да се пресметне.

Снимка: bTV

- Какво знаете за уеб страницата " Миротворец "? Кой стои зад това?

- Първото, което би трябвало да се вземе поради е, че упоменатият от вас уебсайт " Миротворец " е напълно недържавен план. Попадането в него на разположение или група лица, както се случва, не води до никакви юридически последици. Това е безусловно частна самодейност, която коментира визията на избрана група хора по отношение на активността на други хора, по отношение на това по какъв начин те по отношение на субективната си преценка, възприемат активността им - като ущърб на Украйна или изявленията им са в ущърб на Украйна. Да речем, в случай че в действителност върви развой за някаква доказана активност, за която има съмнения или избрани доказателства, че е във щета на Украйна, се задейства механизъм за наказания. Това е напълно държавен механизъм, вкарват се наказания и тогава против лицето, което предстои на глобите, може да бъдат задействани и ще бъдат задействани всички съществуващи механизми в страната. Сайтът " Миротворец " няма никаква основа за това - това е просто субективното мнение на избран кръг хора.

- Но въпреки всичко знаете ли кой стои зад уеб страницата?

- Това е налична информация - би трябвало да прочетете на уеб страницата. Там, където са контактите им, които ни сътрудничат. Има публицисти, публични дейци, водачи на публичната мисъл и други Това е голям кръг хора. Те се пробват да изразят мнението си по отношение на едни или други дейности, изявления, което е доста значимо в този диалог.

- Смятате ли, че Украйна съумя да се прочисти от русофилското въздействие?

- Знаете ли, че в огромна степен сме го постигнали и то сигурно сме понижили въздействието на Русия върху обществото ни в съпоставяне, да кажем, с интервала до 2022 година. Това е друго равнище на въздействие, тъй като медиите изгубиха въздействието си, а това е главният канал за въздействие върху публичната мисъл. Същото стана с религиозните организации и точно те бяха организациите, които бяха проводник на съветската агитация. Не става дума за вярата в Бог - това е напълно друга работа.

- Кога смятате, че ще завърши войната?

- Интересен въпрос. Лично ние се надяваме да е бързо, само че защото доскоро засегнахме въпроса за религията, то отговорът знае единствено Господ.

- В " Ди Велт " излезе с едно заглавие, което споделя, че Западът ще ви принуди да прекратите огъня. Има ли опция това да се случи? Тази догадка допустима ли е?

- При предпочитание може да се създадат доста стъпки, които доста да усложнят ситуацията ни, само че да принудят към мир украинския народ, украинското общество - няма да съумеят. Може да се основат изкуствени условия, при които броят жертви у нас да се усилят доста, проблемите също. Тоест - по-малко муниции, по-малка поддръжка за стопанската система. Това са чисто технократски неща, само че няма по какъв начин да спрат народа. На хората, които се пробват да подклаждат такива разкази, най-много посредством средствата за всеобща информация на първо място, би трябвало да се намерения малко и за това какво ще стане, в случай че Украйна заради някаква причина не може да си върне границите. Как ще се отрази това на страните на тези конспиратори?

- Как си представяте Украйна след войната? Питам ви, тъй като сигурно знаете, че Чърчил е спечелил Втората международна война, само че е изгубил изборите. Подобен сюжет би ли могъл да бъде осъществен и в Украйна?

- Трябва да си припомните и обстоятелството, че откакто губи изборите, той не изчезва от политическата сцена на света. Какво би трябвало или не - аз виждам под малко по-друг ъгъл. Основното е каква тъкмо ще бъде страна след успеха, по какъв начин ще бъде преориентирана страната, какви сфери ще се развиват и какви, за жалост или няма, ще останат в предишното, по какъв начин ще се вземат решение демографичните проблеми и така нататък Тоест всичко, което се отнася към устойчивото развиване. Всички знаем, че след войната най-малко в Източна Европа се развива архитектурата на сигурността и други Това са безусловно отворени въпроси.

- Изборите в Съединени американски щати също биха оказали въздействие по някакъв метод върху цялата политика на Стария континент. Как смятате, че ще се отрази това на Украйна?

- Най-малко от всичко бих желал някой да обвърже изявленията ми (или вашите) с въздействие върху американските избори. Много внезапно реагират хората там на сходни неща, по тази причина дано се въздържаме от обществени разсъждения на тази тематика. Ако въпросът ви е в подтекста на Украйна, то каквито и да са резултатите в Съединени американски щати, те няма да спрат да поддържат Украйна.

- Сега от какво имате потребност?

- Разбира се, защото сме в дейна фаза на войната с Руската федерация са ни нужни повече оръжия и муниции. Това е една от потребностите ни.

- Как оценявате партньорството си с България?

- Много високо. Страната ви ни даде забележителен размер от оръжия, само че най-главното е, че усилва количеството произвеждане на нови муниции. Както стана дума по-рано, потребностите са доста огромни и по тази причина за нас в огромна степен е въпрос на оцеляване. Украйна постоянно ще помни и ще бъде признателна за помощта, която страната ви, управлението ви, ни оказа.

- Благодаря! Има още доста въпроси, само че прекомерно дълго продължи изявлението. Само да ви попитам - доста се приказва за вашето здравословно положение. Как сте? Страхувате ли се от нещо?

- Грях е да се окайвам от здравето си, всичко е наред. Въобще не се безпокоя от здравословното си положение, повярвайте ми всичко е наред. На множеството хора, които се тревожат и се намират в Руската федерация, мога да отговоря с думите на класика от предишното: Няма да дочакате.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР