Газпромбанк заяви, че дигиталната валута на руската централна банка (CBDC)

...
Газпромбанк заяви, че дигиталната валута на руската централна банка (CBDC)
Коментари Харесай

Газпромбанк: Дигиталната рубла трябва да се въведе бавно, за да се ограничат загубите

Газпромбанк съобщи, че цифровата валута на съветската централна банка (CBDC) - цифровата рубла би трябвало да бъде въведена последователно и деликатно, с цел да се сведат до най-малко загубите, които банките ще претърпят вследствие на това.

Според информацията банката счита, че CBDC на Русия ще докара до неминуем спад в приходите на банките заради по-ниските комисионни, защото търговците на дребно към този момент няма да би трябвало да разчитат толкоз доста на банковите услуги.

Газпромбанк добави, че е по-вероятно това да докара до по-високи облаги за търговците на дребно, в сравнение с до по-ниски цени за потребителите.

От институцията не пропуснаха да отбележат че въвеждането на цифровата рубла ще увеличи прозрачността на всички финансови транзакции, а това би трябвало да има позитивен резултат върху стопанската система и банковата система на страната.

През август 2022 година висшата банка на Русия съобщи , че възнамерява да подходи деликатно към внедряването, с цел да не пропусне някое жизненоважно тестване.



Също по този начин висшата банка се надява да разшири потреблението на цифровата рубла и отвън страната. Тя възнамерява да си сътрудничи с другарски централни банки, с цел да може CBDC на Русия да улесни интернационалните транзакции.

Страната изследва цифровата рубла известно време и я тества с 15 банки в това число и Газпромбанк с вярата да я вкара до 2024 година, преди идващите президентски избори.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР