Газпром“ заяви, че неговият ключов газопровод за Европа няма да

...
Газпром“ заяви, че неговият ключов газопровод за Европа няма да
Коментари Харесай

„Газпром“ няма да възобнови работата на „Северен поток“

„ Газпром “ съобщи, че неговият основен газопровод за Европа няма да проработи още веднъж, както е планувано. С това свое решение съветската компания доближава района една крачка по-близо до прекъсване на тока, ограничавания и тежка криза, оповестява Bloomberg.

Тръбопроводът " Северен поток " трябваше да бъде отворен още веднъж в събота след 3-дневен ремонт. Но в изказване в последния миг късно в петък компанията сподели, че е открит механически проблем и тръбата не може да работи още веднъж, до момента в който не бъде ремонтирана.

Това е голям удар за Европа, която се бори да понижи зависимостта си от съветски газ преди зимата и чака идващите стъпки на Москва в енергийната война. Докато Стария континент се пробва да приложи ограничения, с цел да премине някак през зимата, затварянето за неопределен срок на тръбопровода е ескалация, която заплашва с още стопански разтърсвания.

С цени, които са четири пъти по-високи отпреди година, газовата рецесия към този момент постанова прекъсване на европейската промишленост и подкопава еврото.

„ Това известие е просто още една индикация, че сред „ механически проблеми “ и „ различия по контракта “, зима с нулев съветски газ е централния сюжет за Европа “, сподели Симоне Талиапиетра от мозъчния концерн Bruegel в Брюксел. „ Путин се стреми да удари Европа там, където боли най-вече. “

Открит е теч на масло в газова турбина, която оказва помощ за изпомпването на газ във връзката, сподели " Газпром ". Няма индикация какъв брой време може да отнеме коригирането. Подобни течове на масло бяха открити преди този момент в някои други турбини, които сега не работят, и „ цялостното премахване на теча на масло от тези турбини е допустимо единствено в изискванията на профилирана ремонтна компания “, сподели " Газпром ".

Няма неотложен коментар от Кремъл. " Газпром " сподели, че Siemens, който създава турбините, е удостоверил теча и би трябвало да извърши ремонт отвън обекта. Siemens отхвърли коментар.

Драматичната ескалация на енергийната рецесия в Европа идва тъкмо когато цените започнаха да понижават. Ако прекъсването продължи, то излага на риск семейства, заводи и стопански системи, отслабвайки опциите на Европа, която поддържа Украйна във войната против Русия.

Кремъл към този момент фрапантно понижи доставките на газ през последните няколко месеца. Инсайдери в Кремъл споделиха, че Москва употребява съкращенията на доставките, с цел да нагнети политическото напрежение против европейските водачи в опит да ги принуди да преразгледат поддръжката си за Киев.

Европа цялостни своите складове, адаптирайки се към действителността на ниските съветски потоци. И въпреки всичко обстановката може да се утежни доста, когато запасите намалеят, изключително по-близо до края на отоплителния сезон, или в случай че в Европа има мощно захлаждане.

„ Студената зима в Европа и Азия може да понижи запасите от 31% на 4% до края на зимата “, сподели Wood Mackenzie Ltd. в записка в петък. „ В случай на по-нататъшно спиране на съветските потоци има риск запасите да се изчерпят до края на март. “

Германия, която в продължение на десетилетия е изграждала взаимозависимост от евтиния съветски газ, в този момент се пробва да пренастрои своята енергийна политика единствено за седмици, с цел да отбрани своята мощна стопанска система. Министърът на стопанската система Робърт Хабек сподели тази седмица, че страната въобще не може да разчита на Русия за газ.

Пълното прекъсване на " Северен поток ", който минава под Балтийско море до Германия, ще остави единствено два съществени маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: единият през Украйна и " Турски поток " през Черно море. Потоците през Украйна също са лимитирани, до момента в който Турски поток за южна Европа работи без спирания.

„ Кремъл е решен да удари въздействието на глобите в европейските гърла “, сподели Джонатан Стърн, теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Европа се пробва да се приготви за риска от прекъсване на съветския газ посредством попълване на запасите, обезпечаване на различни доставки като полутечен природен газ от Съединени американски щати и ограничение на търсенето.

Европейският съюз също по този начин обмисля невиждани интервенции на енергийния пазар, в това число тавани на цените, понижаване на търсенето на сила и непредвидени налози върху облагите на енергийните компании. Това оказа помощ за намаление на цените тази седмица.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР