Газпром“ вече завършва проектно-проучвателните работи по изграждането на газопровод за

...
Газпром“ вече завършва проектно-проучвателните работи по изграждането на газопровод за
Коментари Харесай

Какво ще помогне на Русия да убеди Китай за втори газопровод

„ Газпром “ към този момент приключва проектно-проучвателните работи по построяването на газопровод за Китай през територията на Монголия. И идващият стадий е началото на строителството. Все още обаче не е подписан търговски контракт с Пекин. А да се стартира строителство без такова съглашение би било неточност, считат специалисти. Любопитно е, че Съединени американски щати могат да оказват помощ на Русия да тласне Китай към формален контракт.

Проектно-проучвателните работи по построяването на газопровода " Союз Восток " през територията на Монголия до Китай са на финалния стадий, оповестиха от пресслужбата на " Газпром ". Става дума за газопровода „ Силата на Сибир-2 “ за доставка на 50 милиарда кубически метра газ за Китай. Транзитната тръба през Монголия се назовава “Союз Восток ”.

Проектно-проучвателните работи по плана се правят в сходство с утвърдените проекти и са съвсем приключени. Завършването на проектирането е планувано за 2023 година Междувременно към момента не е подписан търговски контракт с Китай, главният покупател на газ, който ще минава през новите тръбопроводи.

„ Няма нищо неприятно в това, че проектирането е в ход, само че към момента няма контракт. Това се прави, с цел да се форсира осъществяването на плана с към година. В съпоставяне с облагата във времето цената на тези работи е незначителна. Самото строителство ще отнеме в най-хубавия случай три-четири години “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Завършването на проектирането обаче не значи безусловно неотложно започване на строителството. Започването на построяването на газопровода, даже първичната му монголска част, без да има комерсиално съглашение с Китай, би било неточност, счита специалистът. „ Не мисля, че е належащо да се строи без комерсиално съглашение. Това единствено ще ускори преговорната позиция на Китай, с който така и така е мъчно да се договаря. Пекин ще стартира да изисква още по-благоприятни условия за себе си “, твърди Юшков. Прагматичният Китай се пробва да се пазари за по-добри условия и по-добри цени на газа.

Защо и на трите страни - Русия, Китай и Монголия - е необходим този газопровод?

Що се отнася до Русия, става дума за увеличение на износа на газ към нови пазари. " Газпром " означи, че спомагателни 100-150 милиарда кубически метра могат да бъдат създадени в находищата в Западен Сибир. Сега тази концепция за газопровод до Китай блесна с нови цветове.

„ В допълнение към обстоятелството, че желаеме да продаваме повече на Китай, в този момент би трябвало да пренасочим газа от находищата в Западен Сибир, който към този момент не се праща в Европа някъде другаде. Трябва да осребрим нашите газови ресурси “, споделя специалистът. Той изясни, че въглищата, петролът и петролните артикули се пренасочват доста по-лесно към други пазари, в сравнение с газта. Затова Русия би трябвало да понижи производството на газ. За превозване на газ са нужни газопроводи или съоръжения за ВПГ. Русия към момента не се е научила да строи огромни фабрики за полутечен природен газ, само че няма равна в строителството на газопроводи.

От находищата в Западен Сибир преди този момент газът отиваше в Европейския съюз, в този момент би трябвало да бъде пренасочен към нови пазари. „ Сега не става въпрос за разширение на пазарите за продажби, най-малкото за възобновяване на старите ниво на експорт. Пълното възобновяване на размерите на износа няма да се получи, защото плановият потенциал на газопровода е 50 милиарда кубически метра годишно, а доставките за Европа са намалели с повече от 100 милиарда кубически метра. Но е по-добре от нищо “, сподели източникът.

За Монголия този план е забавен не от позиция на закупуване на газ, а от позиция на генериране на доходи и подсилване на ролята ѝ в връзките с Русия и Китай. Експертът споделя, че не би трябвало да се разчита на търсенето на газ от Монголия, главният покупател тук е Китай.

Монголия ще получи спомагателен приход още на стадия на създаване на тръбопровода, което ще обезпечи приток на вложения в страната. А откакто стартира работа, газопроводът ще обезпечава непрекъснати доходи от преноса на синьо гориво.

„ За Китай газопроводът е спомагателен източник на газови доставки и най-важното – безвреден източник. Това е главното конкурентно преимущество на съветския газ спрямо ВПГ от Близкия изток, от Австралия и Съединени американски щати, който идва в Китай. Русия е единствено един от необятния лист с снабдители на газ за Китай. Западните страни обаче могат елементарно, да вземем за пример да блокират Малака за доставки на нефт и газ, тъй че Китай да изпита апетит за запаси “, споделя Юшков.

Той напомня, че Съединени американски щати постановат нови наказания против Китай съвсем всеки месец, защото желаят да спрат развиването му, с цел да запазят водачеството си в международната стопанска система и международната политика. И колкото по-нататък, толкоз повече се ускорява тази борба. „ Западът към този момент взриви съветските газопроводи и може елементарно да прекъсне доставките на ВПГ за Китай, в случай че избухне спор. Но никой не може да ни спре доставките “, споделя специалистът.

И всички нови мощности за ВПГ, които се възнамеряват да бъдат въведени в употреба през 2026-2030 година, са в Катар, Австралия и Съединени американски щати. Лъвският къс ще се падне върху Съединени американски щати - главният противник на Китай. „ Пекин може да подписа нови контракти с американците за доставка на този ВПГ, само че би трябвало да оцени политическите опасности “, споделя Юшков.

А Китай, като прагматичен сътрудник, въпреки всичко се пробва да изкопчи още по-ниска цена от “Газпром ”. „ Китай има вяра, че времето е на негова страна: колкото по-дълго е забавянето, толкоз по-лоши са нещата за Русия с Европа и Запада, толкоз по-сговорчив става “Газпром ”. Засега " Газпром " изяжда финансовите запаси, които получи през предходните години. Но когато би трябвало да затегне колана, ще е податлив да продава газта на по-ниска цена. И ние се опитваме да предадем на Китай една елементарна концепция: това време също е сериозно за Китай, тъй като напрежението със Съединени американски щати се ускорява, както се вижда от възходящия брой наказания “, твърди специалистът. Ако Съединени американски щати слагат Пекин в положение на ресурсен апетит преди построяването на газопровода „ Силата на Сибир 2 “, това ще бъде доста по-сериозен удар върху китайската стопанска система и напредък.

Геополитически фактор може да накара Китай да подпише търговски контракт с “Газпром ”. Например, в случай че Съединени американски щати стигнат до такава степен да стартират всеобщо да доставят оръжие на Тайван, счита събеседникът.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР