Газовите доставки продължават да са в епицентъра на политически пестрелки.

...
Газовите доставки продължават да са в епицентъра на политически пестрелки.
Коментари Харесай

Булгаргаз потвърди, че прекупува руски газ, кабинетът ще работи да стабилизира дружеството

Газовите доставки не престават да са в епицентъра на политически пестрелки. България прекупува от май съветски газ, по-скъпо, поради дефицит на количества. Това сподели в " Денят стартира " на Българска национална телевизия ръководителят на Съвета на шефовете на " Булгаргаз " Иван Топчийски и по този начин удостовери. Не е на сметка и синьото гориво, което взимаме от Азербайджан.

Премиерът Гълъб Донев пък заяви, че министерството на енергетиката ще разгласи търг за доставка на полутечен газ през идната седмица. По калкулации на Булгаргаз, контрактуваните три танкера със синьо гориво от предходното държавно управление, няма да покрият напълно потребностите на страната до края на годината.



Вчера държавното управление и сътвори спешен щаб, който да взема решение казуса. Днес някогашният енергиен министър Александър Николов отбрани дейностите на някогашния кабинет и разгласи, че новият плаши обществото.

Страната разполага с задоволителни количества природен газ и за месец септември. Това най-малко демонстрират данните на " Булгаргаз ". Под въпрос обаче са доставките по-късно. От Азербайджан все още страната получава към 1 милиарда куб. метра газ, което стига за покриване на към 30% от нужните количества. Останалите се компенсират с доставка от търговци, които в това число доставят съветско гориво.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

По отношение на цената, от ден на ден България се сблъсква с пазара. На процедура ние сега не получаваме природен газ по дълготрайния си контракт с " Газпром ", което значи, че купуваме на цени които се дефинират от търсенето, а то сега е огромно поради спрените доставки от Русия. Само за последната година и половина цената е повишена над пет пъти. Очаква се този тренд да се резервира и в бъдеще.

Първата стъпка на служебното държавно управление ще бъде да стабилизира " Булгаргаз ".

" Правителството знае какво прави, няма потребност от външни консултантски услуги. Още на следващия ден Министерството на енергетиката, дружно с министерството на финансите ще изготви проект за финансовото стабилизиране на " Булгаргаз ", с цел да бъде сдружението нормализирано и да обезпечи финансовите доставки ", разяснява служебният министър председател Гълъб Донев.

Бившият енергиен министър от държавното управление на Кирил Петков, Александър Николов, разяснява концепцията за основаване на спешен щаб.

" И в цялото говорене привикване на щабове, щабчета, ангажирането на разнообразни институции, основаването на напрежение, дали през днешния ден не са пропуснали слотовете за първото карго, да не би това да е целеустремено. Какво ще рече търгове за LNG доставки, в случай, че с всички огромни вносители сме имали физически срещи и " Булгаргаз " е изискал предложения от тях?, попита Николов.



По думите му се основава напрежение в обществото, което може да има единствено отрицателен резултат. По думите на Николов в действителност мъчно се обезпечава природен газ сега, само че това е по този начин поради рецесията в европа.

" В интервал на тежка рецесия, геополитическа рецесия, война, промяна на бранша и голям проблем с волатилността на цените, от самото начало не сме си разрешили да плашим българското общество. Работихме по метод, който смятахме за оптимално ефикасен ", съобщи някогашният енергиен министър.



До октомври хранилището в Чирен, което подсигурява зимния сезон у нас, няма да бъде запълнено напълно, а единствено с оптимално вероятните количества, сподели Иван Топчийски, ръководител на съвета на шефовете на " Булгаргаз " пред Българска национална телевизия.

" Вървим по проект, " Булгаргаз " нагнетява количества даже малко над тези по проект. Смятам, че при започване на отоплителния сезон ще бъдем близо до 80-те % ", сподели Топчийски.



Той разяснява, че контрактуваните три танкера полутечен природен газ няма да бъдат задоволителни с цел да подсигуряват цялото ползване у нас. Недостигът ще бъде в границите на 50% от количествата за бизнеса. Призна също по този начин, че цената на газа от танкери не е доста по-ниска от пазарната.

" Не бих споделил че е преференциална, т.е., цената е близка до пазарните цени. Но фирмите, които доставят природен газ, гледат също своя интерес и се пробват да осъществят оптимални изгоди от обстановката, в която се намират. "

България продължава да купува съветски газ от май до момента, като от " Булгаргаз " желаеха да се направи разделяне, че не е станало през медиатори, а през търговци.

" Това се случва от месец май и се случва и през идващите месеци след прекратяването на доставките от " Газпром ". Много е значима в действителност вярната терминология и това са търговци на газ. Това е тяхната работа - да купуват газ от Русия или другаде и да продават на пазара ", изясни Иван Топчийски.



А " Булгаргаз " продължава диалозите с " Газпром ".

" В момента сме в обстановка, в която чакаме техен писмен отговор дали те биха подсигурили че няма риск за " Булгаргаз ". Ако има подобен отговор, бихме траяли напред някаква полемика, само че вероятността това да се случи не е доста огромна ", сподели Топчийски.

По думите му решение може да бъде единствено договарянето на спомагателни количества от други източници. Той предвижда че дефицита на синьо гориво на пазара ще продължи най-малко две години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР