Газовата връзка с Гърция все още не е готова за

...
Газовата връзка с Гърция все още не е готова за
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция не е готова за ползване - какво следва?

Газовата връзка с Гърция към момента не е подготвена за прилагане, обявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков. Това стана ясно откакто двамата ревизираха на място оборудването.

Интерконекторът е основен за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. 180-километровата тръба ще придвижва газ от северния гръцки град Комотини до Стара Загора и ще се свърже с главния газопровод, по който минава азерски газ до Европа. Идеята за него е отпреди 13 години.

Подробности вижте в репортажа на Цветелина Катанска и Десислава Петкова.



Всеки ден инспектори ще наблюдават до каква степен е стигнало строителството на газовата връзка с Гърция, заяви вицепремиерът Христо Алексиев. По думите му се оказало, че липсва освен компютърната система за ръководството на тръбата, само че и част от оборудванията не са довършени.

" Това да ви наподобява откъм гърба на завършило строителство? Мисля, че не. Днес минахме и огледахме всички местоположения, които са сериозни, които са проблематични. Набелязали сме решения. Ние днез газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи и неприключила SCADA. ", сподели Христо Алексиев - вицепремиер по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и известията.

Газовата връзка с Гърция трябваше да бъде приключена до края на 2013 година по проект. Многократно строителството ѝ беше отлагано. За финален път кабинетът на Кирил Петков разгласи, че тя би трябвало да бъде приключена до началото на юли и по нея да потече азерски газ.

" Аз в действителност не знам какви са били мненията, че обектът бил подготвен. Този обект ми наподобява като първокласна сгарада с мебели, в която обаче няма ток и няма прекрасен достъп до нея. ", сподели Иван Шишков - длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

В момента България купува две трети от азерския газ на по-скъпа цена, тъй като употребява за доставка остарялата връзка с гърция сред Кулата и Сидерокастро. Именно по тази причина и строителството на новата тръба е толкоз значимо. На въпрос дали ще бъдат възобновени диалозите с " Газпром ", министър Алексиев уточни, че би трябвало да се работи редовно.

" Първи приоритет за нас е газовата връзка. Втори приоритет е стабилизиране на " Булгаргаз ", тъй като без значение кой ще бъде снабдител, в случай че " Булгаргаз " няма средства да разплати тези доставки, въпросът за това кой е снабдител става неправилен. ", съобщи служебният вицепремиер.

Очаква се на следващия ден спешният щаб да излезе с проект за стабилизиране на " Булгаргаз ". В момента в компанията недостигат близо 1 милиарда лв.. По отношение на думите на някогашният министър председател Кирил Петков, че са обезпечени 7 танкера с газ, Алексиев бе безапелационен, че те не дават отговор на истината. Той разяснява, че схваща, че всеки е в политическа акция, само че служебното държавно управление би трябвало да свърши работа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР