Газовата връзка Гърция-България е възможно да не заработи през октомври.

...
Газовата връзка Гърция-България е възможно да не заработи през октомври.
Коментари Харесай

Връзката с Гърция може да не заработи през октовмри

Газовата връзка Гърция-България е допустимо да не проработи през октомври. Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов по време на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което бяха разисквани цените за август, препоръчани от държавния газов снабдител.

По думите на Йоцов даже и газовата връзка да е подготвена на 1 октомври, от азерската компания са споделили, че би трябвало да правят " съпоставки и инспекции ", т.е. от " СОКАР " могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

" Не е ясно дали през октомври ще проработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го подсигурява ", посочи Йоцов.

" Булгаргаз " предложи дефинитивно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лв. за мегаватчас или с 60,01 % по-висока от настоящата за юли (186,17 лв. за мегаватчас). Преди това публичният снабдител подаде заявление до КЕВР, в което се оферираше синьото гориво да се продава за 286,84 лв. за мегаватчас или повишаване от малко над 54 %. От компанията обаче актуализираха заявката си малко по-късно, базирайки се на покачването на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов заплаши държавния газов снабдител " Булгаргаз " с санкция, в случай че продължи да не внася в период заявките си за месечните цени на газа, и се скара на шефовете на сдружението, че не са взели задоволително ограничения за обезпечаване на различни на съветските количества газ, откакто в края на март съветският президент Владимир Путин издаде указа за заплащането на доставките на " Газпром " в рубли. " До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките, тъй като платихме на 26 април. Мислехме си, че това е смешка ", отвърна му шефът на " Булгаргаз " Людмил Йоцов.

Иванов направи остра забележка за неспазването на периода за внасяне на ценовото заявление, което би трябвало да става на 10 или 11 число на предходния месец. " Знам, че ще заявите, че това е мъчно осъществимо поради динамичността, само че има период за поправяне, с цел да може до края на работния ден на първо число КЕВР да се произнесе с решение ", сподели регулаторният началник.

" Това не е фиктивен акт за предварителното условие, тъй като има недоволства от бизнеса, че нямат цени за покупко-продажби. Особено метанстанциите, тъй като цените могат да им донесат основни загуби ", изясни той.

" Предстои да се прегледа заявката за август, само че на 11 число чакам заявление за септември, другояче ще има административно-наказателни ограничения ", закани се Иванов. Той изиска и внасяне на прогноза за цената за октомври.

Йоцов му отвърна, че няма проблем да се внесе цена за септември, само че тя ще е единствено с количествата по азерския контракт и бизнесът няма да има съответни упования за цена, която след това би трябвало да бъде съществено поправена. " Няма по какъв начин да внесем цена без всички количества, вие преценете дали това е добър вид ", съобщи още газовият началник и уточни, че за 11 август има плануван търг за доставки на газов хъб " Балкан ", който обаче може да се провали или да не се появят задоволително претенденти.

" За октомври имаме единствено азерски газ, Прогнозата би било доста ориентировъчна. Надявам се на 1 октомври газовата връзка с Гърция да работи, само че даже и тогава азерите споделят, че би трябвало да се извършат спомагателни инспекции и вероятно чак през ноември ще стартират доставките ", уточни газовият началник.

Той изясни, че са правени опити цялото количество зарески газ да е по контрактуваните цени, само че азерите имали своите причини. " Те даже желаеха доста висока цена, само че се контракти благодарение на Министерството на енергетиката доста добра цена към оня миг и в този момент отново е по-добре от пазарните равнища ", сподели Йоцов.

Шефът на " Булгаргаз " изясни, че при спомагателни количества азерски газ отвън контракта цената ще е по-висока и че има и механически проблеми с доставката на тези размери. Причината е в потенциала на газопровода ТАНАП, който е напълнен и не може да поеме още количества, само че се водели диалози за различен маршрут, който обаче не е посочен. " С Азербайджан сега приказват всички страни и те е обикновено да желаят да получат най-високата цена за своя газ ", разяснява Йоцов.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР