Газопроводите от Русия до Турция могат да повторят съдбата на

...
Газопроводите от Русия до Турция могат да повторят съдбата на
Коментари Харесай

Турски поток може да се превърне в нова мишена на американския терор

Газопроводите от Русия до Турция могат да повторят ориста на „ Северен поток “. Страховете за това се породиха в експертната общественост на Турция, откакто американският проверяващ публицист Сиймор Хърш разкри случая с детонациите на дъното на Балтийско море, които гръмнаха преди шест месеца. Основният обвинен за саботажа бяха Съединени американски щати. Имат ли претекст и механически благоприятни условия да нападат Турски поток?

Държавният департамент излезе с изказване в четвъртък, че Съединените щати нямат нищо общо с взривяването на „ Северен поток “ и са подготвени да повторят това на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. На въпрос дали Организация на обединените нации би трябвало да играе някаква роля в следствието на случаите, представителят на Държавния департамент Нед Прайс сподели, че детонацията е станала отвън Съединените щати и дано сътрудниците, във водите на които е станала детонацията, приказват за механизмите за следствие.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин се въздържа да упрекна непосредствено Съединени американски щати в присъединяване в саботажа, само че обърна внимание на нещо друго: всички водещи западни медии внезапно онемяха, откакто предходната седмица носителят на премия " Пулицър " Сиймор Хърш разказа в детайли схемата за взривяването на „ Северен поток “. Според Хърш закононарушението е осъществено от Съединени американски щати. Ван Уенбин прикани за обективно следствие. Русия към този момент квалифицира гърмежите като интернационален терористичен акт.

Междувременно разкритията на Хърш разсъниха опасения в експертните среди за ориста на черноморския аналог на унищожената тръба „ Турски поток “. Ако Съединени американски щати са се оказали главният обвинен, то претекстът на нарушителите става явен – да спрат доставките на съветско синьо гориво за Западна Европа. Така че би било разумно да „ довършат започнатото “.

Между другото, натоварването по черноморския маршрут в последно време се усили. От началото на февруари " Газпром " усили доставките за Европа, вследствие на което " Турски поток " заобиколи украинския пренос по размер. Експертите отдават нарастването на доставките на охлаждането в Европа и цената на съветския газ, която е обвързана с борсовите котировки.

Именно на този декор измежду специалистите се чуха опасения за ориста на " Турски поток ". Професорът от Истанбулския университет Мехмет Перинчек напомня по какъв начин Съединени американски щати и Украйна се споразумяха преди четири години да координират напъните си за прекъсване на строителството на втората линия на " Турски поток ".

„ Протоколът по този мотив беше подписан от държавния секретар Майк Помпео и украинския външен министър Павло Климкин, които посетиха Вашингтон през ноември 2018 година Текстът на това съглашение може елементарно да се откри на уеб страницата на Белия дом. Както можете да видите, в този миг Украйна не оценяваше доста връзките с Турция, в случай че тя намерено действаше в ущърб на нашите ползи. Логично е да се допусна, че Киев и Вашингтон са запазили такава цел и до през днешния ден. В първите години те се опитваха да забавят " потока " с чисто политически средства, само че в последно време минаха към насилствени способи. Както към този момент беше обявено, предходната есен терористите на киевския режим се пробваха да взривят тръбопровода, който води към Турция “, отбелязва Перинчек.

„ Американците употребяват украинската рецесия освен против Русия, само че и против Европа. Те желаят да лишат Европа от съветски газ и по този начин да усилят зависимостта ѝ от Америка. Сега си продават газта през океана, който е четири пъти по-скъп от съветския. Обемът е по-малък, цената е по-висока, логистиката е по-трудна. Но Европейският съюз към момента купува “, недоумява истанбулският професор.

Перинчек не изключва, че в близко бъдеще ще бъде осъществена терористична офанзива или против " Турски поток ", или против " Син поток ", по-малък водопровод, който също изпомпва газ от Русия за Турция от 2003 година „ Такава офанзива по своя резултат може да се съпостави с бомбардировката на Анкара. Анкара при всички случаи ще пази ползите си. Освен това в този момент целият свят страда от енергийна рецесия и Турция не може да си разреши да загуби подобен запас като тези скъпи газопроводи “, отбелязва политологът.

Струва си да напомним хронологията: на 22 септември, т.е. четири дни преди детонациите на „ Северен поток “, ФСБ разгласи, че е предотвратила терористична офанзива на украинските специфични служби против оборудване, което доставя сила на Турция и Европа. Името на обекта не се оповестява.

На 10 октомври, т.е. след саботажа в Балтика, президентът Владимир Путин на оперативно заседание с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност разгласи, че режимът в Киев се пробва да взриви един от секторите на Турски поток. „ Всичко това се потвърждава от справедливи данни, в това число и от показанията на самите арестувани причинители на тези терористични офанзиви “, сподели тогава президентът. Три дни по-късно Путин на персонална среща осведоми турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган за опита за удар. „ Слава Богу, това не се случи “, добави Путин, а неговият прессекретар Дмитрий Песков посочи, че терористичният акт е осъществен на съветска територия, на суша.

Саботажът против „ Турски поток “, както отбелязва „ Хюриет “, ще удари ползите на Анкара, лишавайки я от „ статута на най-големия енергиен център в Близкия изток “. Според догатките на вестника Съединени американски щати ще се опитат непременно да пресечен газопровода, свързващ Русия с Европа през Турция.

В същото време, през есента, вашингтонският „ ястреб ” Майкъл Рубин разгласява колона в списание „ Нешънъл Интерест “ който непосредствено приканва „ след „ Северен поток ” да ударят „ Турски поток ”, единственият газопровод, през който към момента се доставя съветски газ, който „ стига до Европа “. Рубин има връзки с " вземащи решения " в Съединени американски щати.

Тъй като „ наземната “ офанзива, докладвана от ФСБ, се провали и диверсантите може да сметнат опита за взривяване на „ Северен поток “ за сполучлив, идната офанзива против газопровода може да се случи на дъното на морето. До този извод стигат военни анализатори в Москва.

„ Взривяването на „ Турски поток “ или „ Син поток “ е доста по-трудно, защото Черно море е 10 пъти по-дълбоко. Ако в Балтийско море тръбата лежи на 100 метра под морското ниво, то в Черно море е на дълбочина километър “, споделя капитан III сан Максим Климов.

„ Веднага щом тръбата се спусне в морето от брега в Краснодарски край, тя незабавно отива на такава дълбочина. По пътя няма плитчини. Турски поток към този момент се издига на шелфа покрай Истанбул, само че там е мъчно да се заложат експлозиви: турците съществено охраняват зоната си, наблюдават деликатно всичко. Ако апропо бяхме взели авансово ограничения за надзор на тръбопровода в Балтийско море, опитът за бойкот щеше да бъде открит авансово “, оплака се специалистът.

Както стана ясно от обявата на Хърш, по „ Северен поток “ задачата е изпълнявана не от подводни апарати, а от водолази, припомня Климов. „ На дъното на Черно море, заради дълбочината, можете да забравите за гмуркачите. Трябва да се има поради, че е мъчно да се взриви тръба просто по този начин, тя има лична отбрана. Изисква се доста мощен заряд и точно полагане. Следователно батискафи могат да се употребяват за бойкот. Те работят единствено под дъното на кораба, имат радиус на работната зона не повече от 100 метра. Може да се употребяват и торпеда, чийто обхват може да надвиши 100 км. Но въпреки всичко е по-удобно да се извърши такава интервенция благодарение на подводно транспортно средство с човек на борда. Това доста опростява задачата “, изяснява Климов. На такива интервенции са способни подводничарите на две страни от НАТО – Съединени американски щати и Англия, прецизира специалистът.

„ Американците изстрелват торпеда на дълбочина километър и половина. Тоест, те имат такива механически благоприятни условия, като британците. В същото време е по-трудно да се повтори сюжетът, разказан от Хърш, в Черно море - минират през юни, а го взривяват едвам през септември, счита специалистът. „ Тъй като дълбочината е огромна, налягането е мощно. Това значи, че на дъното на Черно море, за разлика от Балтийско, има по-голяма възможност водата да попадне вътре - да протече през уплътненията и така нататък

Съдейки по данните на „ Хърш “, в Балтийско море не всички заряди в последна сметка са проработили, с помощта на което една от нишките на „ Северен поток 2 “ оцеля, напомня специалистът. „ В Черно море диверсантите ще се опитат да не чакат толкоз дълго, а да задействат експлозивите допустимо най-скоро “, допуска той.

Всъщност турските военни са наясно с равнището на заплаха. Според турското издание „ Евренсел “ на 26 септември, единствено няколко часа след терористичната офанзива в Балтийско море, турското контраразузнаване е засилило ограниченията за отбрана на газопровода " Турски поток " и неговата инфраструктура. Турският флот стегна контрола над морските сектори от енергийната инфраструктура на страната, в това число неутралните води. Беше оповестено и желанието до месец да се сътвори специфична формация.

Експертите също по този начин не изключват, че Вашингтон ще се опита да спре " Турски поток " на фона на друго естествено злополучие. Съединените щати може да извършат измама на " Турски поток " под прикритието на ново земетресение, разяснява военният анализатор Владимир Прохватилов. „ Струва ми се, че би трябвало да се обърне повече внимание на отбраната на тръбопроводите “, приканва той. Междувременно нова поредност от сеизмични земетресения се чака в региона на Истанбул - тъкмо там, където " потокът " излиза от морето на сушата.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР