Газопроводът Турски поток може да бъде изграден през България, Сърбия,

...
Газопроводът Турски поток може да бъде изграден през България, Сърбия,
Коментари Харесай

Руско издание е сигурно, че Турски поток ще мине през България

Газопроводът " Турски поток " може да бъде построен през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това написа в днешния си брой съветският вестник " Комерсант ".
Изданието де факто твърди, че изборът към този момент е изработен, въпреки че публично удостоверение от " Газпром ". Но вестникът изкарва като " доказателство " планувани дейности от страна на газотранспортните оператори на четирите тези страни в границите на процедурата (open season) за запазване на техните бъдещи мощности (капацитет). Тази процедура е планувана от законодателството за строителството на газопроводи, прецизира БГНЕС. В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 година, в Унгария през 2021 година, а в Словакия през втората половина на 2022 година.
Според публикацията на съветската медия, българският оператор " Булгартансгаз " ще се събере през декември и ще дефинира параметрите на акуцион за нужния потенциал на изхода на връзката с Турция, както и на изхода на връзката със Сърбия. Капацитетът на входа с Турция, който се предлага за запазване от 1 януари 2020 година за 20 години, е 15,8 милиарда куб. метра годишно, което изцяло подхожда на потенциала на едната тръба на " Турски поток ", на изхода – 4 милиарда куб. метра, освен това от 1 януари 2021 година там той би трябвало да се усили до 11 милиарда куб. метра.
За доставките на тези размери газ от Турция през България ще бъде употребена част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция " Провадия " в Североизточна България ще бъде издигната станция " Нова Провадия " и от нея ще бъде построен нов газопровод с дължина 474 километра и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция - " Расово ", край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в региона на град Зайчар. Този маршрут изцяло повтаря маршрута на българската част от по този начин и неосъществения " Южен поток ".
Според източници на вестника " Газпром " възнамерява да резервира всички препоръчани мощности от всички оператори. Същата процедура съветският тръст е употребявал за резервирането на мощностите за продължаването на газопровода " Северен поток 2 ".
Строителството на " Турски поток "
В понеделник, 19 ноември, „ Газпром “ приключи строителството на морската част от „ Турски поток “. В церемонията взеха присъединяване президентите на Русия Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Проектът „ Турски поток “ планува строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция. Дължината на морската част на тръбопровода е към 910 км, на сухопътната част по територията на Турция - 180 км.

Първата права е предопределена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от правите е по 15,75 милиарда куб.м. газ. Планира се те да бъдат пуснати в употреба в края на 2019 година

БГНЕС напомня, че газопроводът „ Турски поток “ размени „ Южен поток “, който трябваше да излезе на българския бряг, само че защото неговото строителство не отговаряше на условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз планът беше спрян на 1 декември 2014 година Тогава в Анкара съветският президент Владимир Путин разгласи пред своя турски сътрудник Реджеп Ердоган новия план за газопровод, който в първичния си тип трябваше да се състои от четири прави, както спряния „ Южен поток “. Впоследствие той беше сведен до две.

В продължение на две години се обсъждаха два разновидността за продължаването на „ Турски поток “ за Европа: 1. през Гърция за Южна Италия. Този вид е по-малко евентуален, тъй като в Южна Италия има едва ползване на " синьо гориво " ; 2. през България за Сърбия и Унгария. Вторият вид е по-вероятен. Ако бъде осъществен, България ще резервира мястото си на газовата карта на Европа, тъй като с реализацията на първата права на „ Турски поток “ ние губим преноса за Турция, който съставлява лъвския дял от количествата „ синьо гориво “, които се транспортират сега от нашата газопроводна система.

В същото време битката сред Русия и Съединени американски щати за газовия пазар на Европейски Съюз се разраства. Наскоро американският министър на енергетиката Рик Пери съобщи в Будапеща, че Вашингтон е срещу „ Турски поток “. Съединени американски щати желаят да доставят страните-членки на Европейски Съюз със собствен полутечен природен газ. Конкретно за България това може да стане през един възможен терминал, който да се построи в Дедеагач /Александруполис/ и от там през бъдещия интерконектор с Гърция да влезе у нас.

По отношение на цените американският ВПГ за момента остават с 30% по-скъп от съветския тръбопроводен газ, означават от Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР