Газа. Лидерът на ХАМАС в Ивицата Газа Яхия Синвар предупреди

...
Газа. Лидерът на ХАМАС в Ивицата Газа Яхия Синвар предупреди
Коментари Харесай

Лидерът на ХАМАС: Имаме 10 хиляди бойци в Израел

Газа. Лидерът на ХАМАС в Ивицата Газа Яхия Синвар предизвести в сряда, че групировката има 10 хиляди бойци в рамките на Израел, които са „ подготвени да отговорят “, в случай че пострадат палестинците в Ерусалим. Това бе първата тирада на Синвар след израелската интервенция в крайбрежния анклав този месец, написа The Jerusalem Post .

Синвар предизвести, че „ през идващия интервал ние ще окажем съвременна национална опозиция, чийто тил ще бъде предпазен от военна опозиция “.

Лидерът на групировката добави, че ХАМАС е възнамерявал да изстреля 300 ракети едновременно, като 150 от тях против Тел Авив, малко преди примирието да влезе в действие, само че е решил да не го прави от почитание към египетските и катарските медиатори. Синвар твърди, че ХАМАС има способността да изстрелва стотици ракети в минута с обхват от 100-200 км.

Лидерът на групировката акцентира, че прекратяването на огъня с Израел е абсолютно и че нито една от страните не е подписала съглашение. Въпреки известията, че израелските удари са унищожили огромна част от тунелната мрежа на ХАМАС (известна като „ Метро “), той твърди, че придвижването има над 500 км тунели в Газа и че даже 5% от тунелите не са били наранени от ударите. Синвар добави, че тунелите ще бъдат ремонтирани до няколко дни.

Цялата Ивица Газа има повърхност от 365 квадратни километра, което би означавало, че тунелните системи би трябвало да покриват по-голямата част от крайбрежния анклав, в случай че изказванията на Синвар са правилни. Силите за защита на Израел (СОИ) оповестиха, че са унищожили над 100 км тунели на ХАМАС по време на интервенция „ Пазител на стените “.

„ Окупацията не съумя да унищожи „ метрото “ на ХАМАС “, съобщи водачът на придвижването. „ Окупацията не реализира нищо от проектите си за въздържане на съпротивата и не съумя да оцени обстановката заради нашата подготовка “.

Синвар отхвърли известията, че Израел е съумял да подмами терористичните групи в Газа да мислят, че е на път да стартира сухопътна инвазия, с цел да ги вкара в тунелите и съобщи, че разузнаването на ХАМАС е „ осведомено с проектите на врага и знаеше, че няма да има сухопътно настъпление “.

Лидерът на ХАМАС акцентира, че ал-Акса и Ерусалим са „ алена линия “ и предизвести, че интервенцията е просто „ дребна маневра “ спрямо това, което ще се случи, в случай че Израел се опита да „ навреди на джамията Ал-Акса “.

„ Готови сме за огромната борба, в случай че врагът извърши огромна нелепост в Ерусалим и светите места “, акцентира Синвар. „ Искахме да предадем обръщение на окупатора и света, че не насочваме закани инцидентно, тъй че светът да знае, че Ал-Акса има хора, които я пазят “.

Синвар прикани жителите на кварталите Шейх Джара и Силван, които са изправени пред изселване, да бъдат „ непоколебими “, като добави, че те ще бъдат подкрепени от групировката.

Обръщайки се към опасенията на интернационалните донори, че военното крило на ХАМАС злоупотребява със средствата за филантропична помощ, Синвар изясни, че бригадите „ Иззадин ал Касам “ имат личен фонд и не се нуждаят от средства, планувани за възобновяване на Ивицата Газа. Синвар благодари на Иран за поддръжката с пари, оръжия и опит.

Лидерът на ХАМАС се закани, че групировката ще „ изпепели всичко “, в случай че проблемите на Газа не бъдат решени.

Говорейки ден откакто водачът на ливанската шиитска формация „ Хизбулла “ Хасан Насрала изнесе тирада, в която съобщи, че даже другари на Газа са „ сюрпризирани “ от ракетния обстрел против Ерусалим, Синвар акцентира, че ХАМАС е бил в „ непрекъснат контакт “ с „ Хизбулла “ по време на спора и че е имало „ високо равнище на съгласуваност “.

Синвар акцентира увереността на ХАМАС, че други групировки и други страни биха се намесили в спора, в случай че той ескалира още повече.

Jerusalem Post напомня, че по време на последния арабо-израелски спор против територията на еврейската страна са изстрелвани ракети и от територията на Ливан, само че и до момента не се знае от кой.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР