Гайдарите от Алтън Калофер“ ще представят Пловдивска област при избора

...
Гайдарите от Алтън Калофер“ ще представят Пловдивска област при избора
Коментари Харесай

Гайдарите от Алтън Калофер ще представят Пловдив на прести...

„ Гайдарите от Алтън Калофер “ ще показват Пловдивска област при избора за попълване на Националната система „ Живи човешки съкровища – България “ за 2022 година Своеобразният конкурс се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при Българска академия на науките и се осъществя със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Процедурата се състои от два стадия - регионален и народен. Право на номинации имат националните читалища, общински, районни и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на активност в региона на нематериалното културно завещание. Съгласно статута на процедурата, предлаганите кандидатури би трябвало да показват действия и умения/ детайли от сферите на нематериалното културно завещание като - обичайни обреди и празници, обичайно пеене и свирене; описване, детски игри, занаяти и поминъци и други



В регионалната комисия постъпиха три кандидатури, показани с видео  - „ Старчовската (кукерската) традиция в Сушица “, „ Празникът на розата в Карлово “ и „ Гайдарите от Алтън Калофер “. Предложенията бяха прегледани детайлно и деликатно от комисията, която е избрана със заповед на регионалния шеф. Тя се ръководи от гл. ас. доктор Радка Братанова от Института по етнология и фолклористика при Българска академия на науките, а зам.-председател е деканът на факултета „ Музикален фолклор и хореография “  в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ - проф. доктор Даниела Дженева. В работата на комисията участваха също Даниела Николова – заместител регионален шеф на област Пловдив, Маргарита Вранкова - шеф на отдел КЕИ при Областна администрация – Пловдив,  д-р Биляна Попова – гл. ас. в РЕМ – Пловдив, гл. ас. доктор Борислава Петкова – катедра „ Етнология “ на ПУ „ Паисий Хилендарски “, Симеон Николов – старши специалист в отдел КЕИ при Областна администрация  - Пловдив, Мария Кирова – гл. познавач. в отдел КЕИ при Областна администрация  - Пловдив. 

Комисията взе под внимание всички критерии на системата и документите, които се изискват при подготовката на формулярите. Членовете й бяха единомислещи, че и трите кандидатури имат своите безспорни качества, само че при сериозната конкуренция на кандидати от всяка една от 28-те области в страна, е належащо да се излезе с кандидатурата, която дава отговор на всички критерии на Националната система. 

Гайдата съпровожда всеки локален празник, инструментът е музикалната емблема на града. Калоферската традиция датира от 1911 година и съвсем във всяко семейство има последователност до три генерации. Много деца от града не престават да се образоват в читалището. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкоз доста гайдари на едно място. Запазен е и занаятът за разработване на инструментите, при който също има последователност сред поколенията. Повече за гайдарството в Калофер може да видите във кино лентата на сценариста Мирослав Василев и оператора Христо Дановски ­ -.

Филмът  е основан особено за кандидатурата и показва носителите на обичайните действия и умения в естествената среда, без режисьорска интервенция.

Предстои през октомври национална комисия да разиска излъчените регионални кандидатури и да направи предложение за вписването на определените нови детайли в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание.

Припомняме, че тази година в Националната представителна листа се вкарват две нови листи – Национална листа на нематериалното културно завещание, нуждаещо се от незабавни ограничения за запазване (Спешна листа) и Национален указател на стратегии, планове и действия, които най-добре отразяват правилата и задачите на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание (Регистър на положителните практики).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР