Гай Юлий ЦезарПълководец, политик, писател /100 г. пр. н.е. –

...
Гай Юлий ЦезарПълководец, политик, писател /100 г. пр. н.е. –
Коментари Харесай

Гай Юлий Цезар, император преди империята

Гай Юлий Цезар
Пълководец, политик, публицист /100 година прочие н.е. – 65 година прочие н.е./

Произход: Римско патрицианско семейство от рода на Юлиите

Образование: Учи граматика, реторика, гръцка и латинска литература при оратора Марк Гнифон

Постижения: Водещ политик в последните години на Римската Република, проправя пътя за основаване на Империята, най-известните му военни акции - Британия, Галия и Гражданската война в Рим, създател на исторически съчинения – „ Записки за Галската война “, „ Записки за Гражданската война “, основател на вестника, книгоподвързването, Юлианския календар

Признание: Смятан за един от най-видните римски и международни пълководци

Някои считат Гай Юлий Цезар за популярен пълководец, други за популярен политик, трети го хвалят като популярен публицист, а четвърти споделят, че е просто всеобщ палач. Не се ангажирам да осъждам, единствено ще ви опиша малко за него.

С името Гай Юлий Цезар са свързани много всеобщи заблуди. Първо, Цезар е име, не купа. Император Октавиан към този момент го трансформира в купа – „ цезар ” на Запад, „ кесар ” на Изток, „ кайзер ” на немски, „ цар ” в славянските езици.

Втората илюзия е, че той е император на Рим. Не, нито връща Рим към интервала на царете, както съперниците подозират, че желае, нито става император - заклан е преди империята да се появи. Да, преди гибелта си, Цезар е разгласен за доживотен деспот, само че това е пост с доста отговорности и предстои на прочут надзор, а думата не значи същото, което значи през днешния ден.

Третата илюзия е двупосочна. Плиний Стари твърди, че предшественик на Гай е роден с цезарово сечение, оттова и името на рода. Други обаче считат назад - че семейството е възприета като наименование на здравната интервенция.

Четвърто, любовта сред Цезар и Клеопатра е сантиментална небивалица, а не сантиментална действителност. Да, те имат мощна връзка първоначално, само че тя е основно политика, с гарнитура парещ секс. Клеопатра желае да стане всевластна кралица, а Цезар желае да не стопира вноса на захар от Египет.

Петата илюзия е, че Цезар избива политическите си врагове. Да, без убийства кариерата му не минава, само че като цяло той съблюдава правилото „ Побеждавай и прощавай ”. При втория галски протест да вземем за пример пленява мнозина, само че екзекутира единствено Версенжеторикс , с цел да отстрани ореола му. А когато при започване на Гражданската война не разрешава да се употребява мощ против хората на Помпей, Цицерон , отявленият му политически съперник, написа:
Не бих желал в никакъв случай да се трежова, че хората, които освободя, могат да се извърнат против мен още един път
„ Цезар, който прости на враговете си и Помпей, който изоставя съидейниците си, са безусловно разнообразни персони ”. А Цезар дава отговор: „ Не бих желал в никакъв случай да се трежова, че хората, които освободя, могат да се извърнат против мен още един път ”.

Но най-после 9 от неговите 14 убийци са точно хора, които той е освободил по-рано.

Гай Юлий Цезар, наследник на аристократа Гай Юлий Цезар, е роден към 100 година пр.н.е. и по-късно твърди, че произлиза от Юл, наследник на Еней . Еней е троянски воин, оживял във войната с гърците.

Той идва в Италия, а след 300 години потомците му Ромул и Рем основават Рим. Ромул убива брат си и става първи цар. Когато Цезар се ражда, царе в Рим няма към този момент 400 години. Тогава това е Република със комплицирана система на ръководство и все по-трудно ръководи завоеванията си.

Атмосферата, в която пораства Цезар, е отровена от упадъка и от битки за власт сред партията на популарите, отпред с чичо му, Гай Марий , и патрициите, отпред със Сула . Цезар е на 14, когато Марий умира и на 18, когато Сула го вписва в лист с хора, които би трябвало да бъдат убити. Влиятелни родственици се застъпват и Сула го вади от листата.

Следват години на дълги и комплицирани за описване военни и политически триумфи на Цезар, които го водят до върха на политическата система, става консул и желае да реформира Републиката. Но и да има славата на Александър Велики .

През идващите години Цезар прави значими промени, които стабилизират Рим. Заедно с това побеждава хелветите и галите, превзема Британия, минава Рубикон и начева Гражданската война.

Успява да прави обич с Клеопатра, от фамозен дебитор, става най-богатият човек в Републиката и прави от враговете си другари и от приятелите си врагове като им дава задоволително власт и пари, с цел да изискат още.
Прокарва закони, които разрешават умни хора от целия римски свят да се включат в държавните каузи на Рим
След успеха в Гражданската война като деспот основава единна валута и обединен пазар за римските владения – 20 века преди еврото. Освобождава от налози жителите на Рим за година, с цел да спадне високата инфлация. Преброява популацията и редуцира на половина броя на бедните, които получават безвъзмездна храна. Прокарва закони, които разрешават умни хора от целия римски свят да се включат в държавните каузи на Рим. Помилва своите политически съперници.

Да, не разрешава всички партии под претекст да се понижат протестите, само че вместо неодобрение, Рим харесва Цезар, тъй като усеща стабилизация и прогрес. В резултат на което и плебса, и патрициите го избират за доживотен деспот.

Цезар оставя и значими за цялото човечество новости. Той е прародителят на вестника, който се появява през 59 година пр.н.е. Тогава Цезар вади всеки ден на централния площад протокол от съвещанията на Сената, тъй като, както споделя: „ Народът има право да знае “.

Той изобретява и книгоподвързването - събира и завързва като страници другояче неуместните за разрастване папируси.

Третата общочовешка заслуга на Цезар е Юлианският календар , наименуван на него. От времето на египетските си завършения той знае, че годината има повече от 355 дни, колкото са съгласно календара на Рим, събира египетски астрономи и гръцки математици, а те пресмятат, че продължителността е 365, плюс прибавен ден на четири години. Тази система служи на човечеството цели 17 века.

„ Пази се от Мартенските иди ” – това, съгласно Плутарх , споделя на Цезар един вещател, ден преди заговорниците да му се нахвърлят.

Мартенските иди са просто денят 15 март – тогава 14 заговорници викат диктатора сякаш да види някакъв документ и го заколват, като му нанасят 23 рани. Те считат, че избавят Републиката. Римляните посрещат новината с тежко безмълвие, след това роптаят, а най-после залавят и екзекутират убийците.

В резултат на атентата против Гай Юлий Цезар, Републиката умира дефинитивно и в Рим се ражда Империята.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР