Гастарбайтери подхванаха нов, доходоносен бизнес - доставка на скъпо струващи

...
Гастарбайтери подхванаха нов, доходоносен бизнес - доставка на скъпо струващи
Коментари Харесай

По поръчка: Гастарбайтери ни снабдяват с лекарства от Турция, може и без рецепта

Гастарбайтери подхванаха нов, рентабилен бизнес - доставка на скъпо струващи медикаменти от Турция и то без рецепта. Нишата отвориха високите цени на медикаментите у нас и неналичието на редица животоспасяващи илачи в аптечната мрежа.
Алъш-веришът върви напълно свободно в Интернет, а рубриките за разгласи в локални вестници и уеб сайтове изобилстват от преференциални оферти на пътуващи търговци. Предлага се необятен лист отлекарства за всевъзможни болежки - от витамини до редки такива за лекуване на артрит и... рак За по-скъпите се изисква капаро от 50%. Доставките стават в рамките дневно - два.
Така да вземем за пример, инжекционен разтвор „ Стелара “, който се продава у нас за над 5 000 лв., излиза в пъти в на ниска цена при поръчка от Турция на незаконни търговци. По поръчка се внася и на „ Золадекс “, употребен за лекуване на рак на простатата. Цената му у нас варира - сред 160 и 200 лв.. „ Мабтера “, която се ползва при лекуване на болести на лимфната система, също може да бъде открита в листата с предлаганите медикаменти, доставяни от Южната съседка. Заявките за медикаменти се вършат непосредствено по телефона, а заплащането става на ръка или с банков превод. Рецепта от купувача – не се изисква.
Пратките с медикаменти циркулират из цялата страна благодарение на куриери, което пък не подсигурява по никакъв метод вярното предпазване на характерните лекарства. Не е ясно по какъв начин се внасят в страната.
В някои аптеки в Одрин чиновниците владеят съвършено български език, а в други употребяват преводачи или приказват британски език. Работи се и в почивните дни, с цел да не бъдат разочаровани клиентите от България. Находчиви фармацевти даже дават отговор на запитвания по Viber и WhatsApp, написа „ Дарик “.
„ Търговията с медикаменти в Интернет е позволена единствено за лекарства, без рецепта и от търговци,одобрени от Изпълнителната организация по медикаментите.Не се позволява продажбата на медицински артикули от нерегистрирани аптеки или частни лица ", изясняват специалистите.
Репортерска инспекция откри, че нито един от така наречен "виртуални фармацевти ", разгласили разгласи за продажба на лекарства в бургаски всекидневник, не попада в листата на Агенцията по медикаментите от 69 лица, получили разрешителни да правят търговия по интернет с лекарствени артикули, без лекарско наставление.
Специалистите са безапелационни, че в тази ситуация става въпрос за търговия напълно в сивия бранш, която нарушава куп разпореждания от Закона за здравето и наредбите на Министерски съвет за реда и предписването на лекарствените средства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР