Гърция ще прехвърли мигранти, които са пристигнали незаконно на нейна

...
Гърция ще прехвърли мигранти, които са пристигнали незаконно на нейна
Коментари Харесай

Гърция планира да депортира мигранти, пристигнали незаконно след 1 март

Гърция ще трансферира мигранти, които са пристигнали нелегално на нейна територия след 1 март в северния град Сяр и възнамерява да ги депортира назад в личните им страни, съобщи министърът по миграцията Нотис Митарачи, представен от " Ройтерс ".

Хиляди мигранти се запътиха към Гърция, откакто Анкара разгласи на 28 февруари, че ще пусне мигрантите да минат през границата ѝ за Европа, макар уговорката да ги държи на своя територия по силата на договорка с Европейския съюз от 2016 година

Стотици съумяха да влязат в Гърция, доста от тях по море до Лесбос или други гръцки острови. Анкара и Атина се упрекват взаимно за потреблението на несъразмерна мощ по общите им граници, където през последните дни имаше конфликти сред силите на реда и мигранти.

" Нашата цел е да ги върнем в техните страни ", сподели Митарачи пред Атинската осведомителна организация. Той също така изясни, че мигрантите, които са влезнали в страната преди 1 януари 2019 година и живеят на островите ще бъдат трансферирани в континентална Гърция в идните дни.

На 1 март Гърция разгласи, че няма да приема нови молби за даване на леговище за месец след скупчването на мигранти на границата ѝ. Правозащитни организации подлагаха на критика това решение.

Турция упрекна гръцките сили, че са простреляли един мигрант и са ранили петима други, което Атина отхвърля. Гърция пък съобщи, че турската полиция употребява сълзотворен газ, с цел да помогне на мигранти нелегално да преминат на нейна територия.

Промяната в политиката на Турция пристигна, откакто 33-ма турски бойци бяха убити от подкрепяни от Русия сирийски държавни сили при въздушен удар в Сирия.

" Ситуацията през днешния ден е спокойна. Вчера спряхме група от 150 мигранти. Ще бъдем тук колкото е належащо ", сподели пред " Ройтерс " полицейски чиновник.

След няколко дни, в които мигранти пристигаха по море, в четвъртък не се задаваха никакви лодки към Лесбос. Островът към този момент приютява над 20 хиляди търсещи леговище, доста от които живеят в мизерни условия в препълнени лагери.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР