Гърция ще предложи помощ на България, след като Русия прекрати

...
Гърция ще предложи помощ на България, след като Русия прекрати
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция ще помогне на България с доставките на газ

Гърция ще предложи помощ на България, откакто Русия приключи доставките на газ до страната ни. Това е декларирал през днешния ден министър председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис пред Кирил Петков през днешния ден, написа Ройтерс.

Двамата са се чули по телефона и това бе доказано през днешния ден и от премиера на България.

" Гърция ще помогне на България да се оправи с новата обстановка, породена от съветските решения за енергетиката ", написа в публично изказване на офиса на Мицотакис.

Повече детайлности обаче не се оповестяват. Засега е ясно, че Гърция подсигурява, че през юни ще бъде изцяло приключена интерконекторната връзка за доставки на газ от Азербейджан. Връзка, която държавното управление на ГЕРБ не построи в продължение на 12 години и която е фактическа диверсификация на доставките.

Според източник на Ройтерс, непосредствен до държавното управление в Атина, през днешния ден Мицотакис е споделил на Петков, че Гърция може да помогне на България да обърне потока по газопровода " Турски поток 1 ". Игра, която към този момент е тествана преди години. По тази тръба минава съветският газ за България и Гърция.

Освен това гръцкият министър председател е свикал незабавна среща през днешния ден с представители на енергийния бранш, с цел да обсъдят въздействието на решението на " Газпром " върху страната. Атина разчита на 30% съветски газ в потреблението си, само че може да се оправи за няколко месеца и без тези доставки.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР