Гърция призова Европейския съюз да премахне ограниченията за движение на

...
Гърция призова Европейския съюз да премахне ограниченията за движение на
Коментари Харесай

Гърция: ЕС ползва южните държави като паркинг за мигранти

Гърция прикани Европейския съюз да отстрани рестриктивните мерки за придвижване на бежанци, приети от обособени народи, обвинявайки блока, че ползва двоен стандарт, когато се занимава с украинци, бягащи от войната, спрямо жертвите на други спорове, написа Associated Press.

Нотис Митаракис, гръцкият министър по въпросите на миграцията, съобщи, че „ липса на взаимност “ попречва напъните за цялостна промяна на миграционните правила в 27-членния блок, съобщи Агенция „ Фокус “.

Бежанците, получили интернационална протекция от страните от Европейски Съюз, сега не могат да се възползват изцяло от наредбите на блока за свободно придвижване. Но украинците, които бягат от съветската инвазия в страната им, са изправени пред по-малко ограничавания.

„ Това не е почтено и Гърция ще упорства за това… украинското съглашение би трябвало да се ползва за всички бежанци, стига да са публично приети “, съобщи Митаракис. „ За страдание Европейски Съюз в един миг реши, че страните на влизане… ще бъдат употребявани като паркинг за бежанци, които желаят да дойдат в Европа “.

Европейски Съюз се бори да преодолее раздялите сред своите членове по отношение на разпоредбите за настаняване на бежанци и отбрана на границите, само че желае новият пакт за миграцията да бъде изкован през идната година, написа AP. Преговорите минаха от квоти за презаселване, които доста източноевропейски страни отхвърлиха, към препоръчан непринуден механизъм.

Митаракис приветства докладваното предложение, че бежанците могат да получат свободно придвижване след тригодишен интервал на изчакване, само че предизвести, че презаселването евентуално ще остане съществена спънка.

Той сподели пред кореспонденти: „ Ако не забележим прогрес по въпроса за солидарността, (нова сделка) няма да премине през Съвета на Европейски Съюз или законодателите “ през идващите няколко години.

Гърция беше основна директна точка за стотици хиляди мигранти и бежанци, влизащи в Европейски Съюз през 2015-16 година, доста от които бягаха от войните в Ирак и Сирия. Оттогава тя усъвършенства отбраната на границите си и построи стоманена стена по сухопътната си граница с Турция.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР