Гърция премахва изцяло контрола върху капитала, заяви премиерът Кириакос Мицотакис,

...
Гърция премахва изцяло контрола върху капитала, заяви премиерът Кириакос Мицотакис,
Коментари Харесай

Гърция премахва изцяло капиталовия контрол

Гърция отстранява напълно контрола върху капитала, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис, като ход на сигнала за продължаващото завръщане на стопанската система към непоклатимост след срутва на три интернационалните избавителни ограничения от 2010 година, съобщи " Ройтерс ".
" От през днешния ден контролът върху капитала е отминало време ", съобщи Мицотакис пред депутатите в Народното събрание.
Атина наложи контрола на капитала през юни 2015 година, когато Гърция беше въвлечена в спор с кредиторите за това по какъв начин да удържи стопанската система, затрупана от задължения.
По това време Европейската централна банка реши да изтегли щепсела за незабавно финансиране на гръцките кредитори, като принуди три седмично прекъсване на банките и 60 евро дневно ограничаване за изтегляне на банкомат.
Оттогава рестриктивните мерки последователно се облекчават. Ограничението за изтегляне на пари в брой беше изцяло анулирано през октомври 2018 година Но рестриктивните мерки за парични преводи в чужбина останаха.
Възстановяването на свободното придвижване на капитали ще спомогне за усилване на доверието, привличане на вложения и ще отвори пътя за по-нататъшно повишение на кредитните рейтинги на гръцката стопанска система, съгласно Мицотакис.
Новото консервативно държавно управление на Мицотакис, определено предишния месец, има предпочитание да премине бързо, с цел да увери пазарите, че има намерение да одобри удобни за бизнеса политики за привличане на вложения, основни за стимулиране на икономическото възобновяване на Гърция.
Министърът на финансите Христос Стайкорас съобщи пред депутатите, че ще показа законодателство за цялостно унищожаване на рестриктивните мерки, които да са в действие от 1 септември.
" Днес се отстранява дестабилизиращ фактор, неустойчив фактор за банковата система ", съобщи той.
Гърция излезе от третото и последно избавяне през август предходната година и възвръща достъпа си до интернационалните пазари на облигации. Депозитите от частния бранш също постепенно се връщат към банковата си система
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР