Гърция отчита повишение на броя на туристическите посещения с 6,6

...
Гърция отчита повишение на броя на туристическите посещения с 6,6
Коментари Харесай

Броят на туристите расте в Гърция, но приходите от туризъм намаляват

Гърция регистрира покачване на броя на туристическите визити с 6,6 на 100 през август, само че приходите от бранша са спаднали с 1,8 % по отношение на август 2023 година, заяви гръцката централна банка, представена от Франс прес.

За интервала януари - август броят на туристите е повишен с 9,9 на 100, а приходите регистрират спад с 3,2 %, се показва в публикувано през вчерашния ден известие на банката.

Гърция, където туризмът е водещ стопански бранш, отечете 32,7 милиона визити на задгранични туристи предходната година. Това е растеж от 17,6 на 100 по отношение на 2022 година, като в същото време е усъвършенстван върхът от 2019 година, когато средиземноморската страна е била посетена от 31,3 милиона туристи.

Миналогодишните резултати са реализирани макар продължителната гореща вълна и горските пожари, които провокираха евакуациите на хиляди туристи от известните измежду туристите острови Родос и Корфу.

Правителственият представител Павлос Маринакис оцени през вчерашния ден на брифинг, че през 2024 година се чака Гърция да регистрира " нов връх ".

Министерството на туризма би трябвало скоро да разгласява детайлности за точната картина на летния сезон, т.е. за броя на пристигналите туристи и приходите, посочи той.

Мненията на специалистите в сектора обаче са разграничени.

Най-оптимистичните не изключват " промяна на цифрите " към покачване, откакто бъдат включени данните за септември съгласно уеб страницата moneyreview.gr.

Други анализатори обаче са на мнение, че има " нова наклонност " в бранша: " хората си вземат по-малко почивни дни и харчат по-малко пари ", което важи изключително за жителите на северните страни, които съставляват болшинството от туристите в Гърция съгласно moneyreview.gr.

Лятото на 2024 година беше най-горещото, записано в Гърция, а август беше вторият най-горещ месец след август 2021 година по данни на Атинската национална обсерватория.

Тези климатични условия се отразяват и на продължителността на престоя на задграничните туристи в Гърция, отбелязва moneyreview.gr.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР