Китай е напът да внесе рекордни количества желязна руда през

...
Китай е напът да внесе рекордни количества желязна руда през
Коментари Харесай

Гладът на Китай за желязна руда изглежда неутолим

Китай е напът да внесе рекордни количества желязна руда през октомври. По този метод страната усилва разликата сред търсенето на стоманената суровина и към момента слабото произвеждане на крайния артикул, написа Reuters.

Азиатската страна купува съвсем три четвърти от международната желязна руда, доставяна по море, и евентуално ще внесе до 120 милиона метрични тона този месец, съгласно данните от следенето на корабите и пристанищата.

Това би било доста нарастване по отношение на формалните митнически данни за септември, които регистрираха 104.1 милиона тона. Цитираното число за октомври ще е безспорен връх за всички времена, засенчвайки предходния от 112.7 милиона, регистриран през юли 2020 година

Големият импорт на желязна руда е в внезапен контрастност със забавянето на производството на стомана в страната, което се намали за четвърти следващ месец през септември, спадайки до 77.07 милиона тона. Това е понижени с 1.1% по отношение на август и 6.1% по отношение на същия месец на 2023 година

Производството на стомана в Китай за първите девет месеца на годината е 768.48 милиона тона, което е спад с 3.6% по отношение на същия интервал на 2023 година, съгласно данни, оповестени от Националното статистическо бюро предходната седмица.

Ако има някаква позитивна вест от данните за производството на стомана през септември, това е, че темпът на понижение се забави по отношение на 10.4% през август.

Дали наклонността може да се обърне през идващите няколко месеца, значително зависи от това дали стоманодобивните фабрики регистрират възходящо търсене на фона на държавните напъните за стимулиране на промишлеността.

Засега е прекомерно рано за каквото и да е повишаване на търсенето на стомана, като се има поради, че главните тласъци бяха оповестени тъкмо преди края на месец септември.

Въпреки това, в случай че ограниченията за стимулиране на болния заможен бранш дадат резултат, това евентуално ще докара до увеличение на действителното търсене през 2025 година

Това прави бързането да се купуват повече желязна руда ненапълно прибързано.
Цени на вноса
Вносът през октомври е напът да доближи 120.5 милиона тона, съгласно данни, събрани от стоковите анализатори Kpler, до момента в който съгласно LSEG размерът ще е към 117.3 милиона тона.

Вероятно стоманодобивните фабрики и търговците са се окуражили от оповестените държавни тласъци, само че по-ниските спот цени на желязната руда евентуално също са насърчили покупките.

Цената на договорите на Сингапурската борса падна до най-ниското си равнище от 22 месеца през септември, достигайки 91.10 $ за звук на 10 септември.

След това те се търгуваха в стеснен диапазон към това равнище до края на месеца, което значи, че огромна част от желязната руда, идваща през октомври, би била обезпечена на относително ниски цени.

Цените на желязната руда се покачиха вследствие на известията за държавни дотации, достигайки тримесечен връх от 110.55 $ за звук на 7 октомври, преди да се намалят назад до 104.21 $ в понеделник.

Има риск огромните размери на вноса в този момент в последна сметка да бъдат добавени към запасите, което може да подейства като по-нататъшно закъснение на цените, даже в случай че производството на стомана стартира да се възвръща.

Пристанищните ресурси, следени от консултантската компания SteelHome, се покачиха през седмицата до 18 октомври, достигайки 147.2 милиона тона, по отношение на петмесечно дъно от 145.8 милиона през миналата седмица.

Запасите са нарастнали мощно през последните 12 месеца – от седемгодишното дъно от 104.89 милиона тона през последната седмица на октомври 2023 година до пика от 151.8 милиона в края на юли.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР