С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР)

...
С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР)
Коментари Харесай

С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър няма да разнасяме документи между гишетата

С промени в Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР) Министерството на районното развиване и благоустройството понижава административната тежест за жителите, бизнеса и другите институции, ползващи кадастрални услуги. Те целят да съкратят времето, разноските и броя на взаимоотношения с администрацията посредством прилагане на електронни услуги от кадастрални профилирани данни и услуги от Геокартфонда. Регламентира се и безвъзмездното даване на услуги на административните и правосъдните органи, лицата с обществени функционалности и организациите, предоставящи публични услуги. За задачата ведомството изготви законопроект, който е оповестен за публично разискване в Портала за публични съвещания и интернет страницата на министерството.

С измененията се основава правна основа за усъвършенстване и развиване на осведомителната система на кадастъра, посредством внедряване на функционалности, с които да бъдат усъвършенствани работните процеси при поддържане на кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) в настоящо положение и при даване на услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. По този метод жителите и организациите ще спрат да бъдат „ куриери “ на документи сред административните органи, като им се спести време и финансови средства както за издаването на документа, по този начин и за транспортни разноски, в случаите, в които би трябвало да пътуват до регионалния център, в който се намират гишетата на службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК), с цел да заявят и да получат нужния документ. За крайните консуматори няма да има финансова тежест за възнаграждение на държавни такси за документите, издавани от АГКК, защото те ще бъдат предоставяни на органите, на които са нужни, по длъжностен път, безплатно. Така напълно се трансформира моделът на даване на административни услуги, като водещ става електронният документ. Различните администрации, правосъдните органи, лицата с обществени функционалности и организациите, предоставящи публични услуги, към този момент няма да изискват от жителите и бизнеса скици на парцелите и други хартиени документи. Те към този момент ще бъдат предоставяни от АГКК по електронен път.

Друга част от измененията в закона плануват централизирано систематизиране на услугите, посредством принадлежности на осведомителната система, която ще следи за отмерено натоварване на чиновниците на АГКК в цялата страна. Поддържането на КККР в настоящо положение ще се прави от чиновник на СГКК, без значение от местонахождението на парцела, предмет на изменение. Така да вземем за пример чиновник в Смолян ще може да обработва поръчка на консуматор от Видин. Така се чака повишение удовлетвореността на потребителите на кадастрални услуги, уеднаквяване практиката на всички СГКК при осъществяване на процедурите по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и основаване на условия за понижаване на забавеното осъществяване на нужните промени.

Предлагат се и други по-съществени промени, като да вземем за пример закриване на изнесените работни места на кадастъра за административно обслужване в разнообразни районни и правосъдни администрации. Чрез дигитализацията на услугите към този момент няма да има потребност от физическо лице и по този начин ще се усъвършенства незадоволителния състав на службите и ще се пестят бюджетни средства. Регламентира се и изискуемият двегодишен стаж за придобиване на дееспособност по кадастър, който ще стартира да се брои след датата на дипломирането на претендента. Предлага се още да отпадне условието за участие в Камарата на инженерите по геодезия по непрекъснат адрес.

С въвеждане на новите функционалности в осведомителната система, идентификаторът, който се дава при пораждане на нов парцел, ще се дава централизирано от осведомителната система на кадастъра, а не от съответната работа.

Премахва се нормативното условие кадастралната карта и кадастралните регистри да се изчертават на полиестерна недеформируема материя, а ще се основават, поддържат и съхраняват единствено в дигитален тип. Регламентира обвързване на общините да обезпечават на експлоатационните сдружения безплатен достъп до профилираните карти и регистри за устройствено обмисляне, когато данните от тях са им нужни по отношение на осъществяване на пълномощията им в региона на капиталовото планиране. Съкращава се и времето за осъществяване процедурите по премахване на очевидни в действителност неточности, които доста постоянно засягат значими инфраструктурни обекти и за които забавянето води до отрицателни последствия. Въвежда се опция за премахване на несъответствията в рамките на поземлените парцели в неурбанизирана територия, по искане на заинтригувано лице. Предложено е и изменение, с което всички градежи и зони на ограничаване би трябвало да бъдат нанесени в профилираните карти и регистри преди въвеждането им в употреба.

С оферти законопроект се вършат и допълнения в Закона за горите, Закона за запазване на земеделските земи, Закона за административното контролиране на производството на оптични дискове и матрици, Закона за подземните благосъстояния и Закона за посевния и посадъчен материал.

Промените в законопроекта извършват националните цели за въвеждане на електронно ръководство, посредством основаване на кадастрални данни в дигитален тип и развиване на вътрешно-административните процеси, свързани с даването на електронните административни услуги на АГКК. По този метод организацията ще дава по-качествени, ефикасни и леснодостъпни електронни услуги.

Предлага се законопроектът да влезе в действие в период от 3 месеца след обнародването му в „ Държавен вестник “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР