Управителният съвет на Музикаутор прие текст на отворено писмо до

...
Управителният съвет на Музикаутор прие текст на отворено писмо до
Коментари Харесай

Музикаутор: Едва 9% от хотелите са с уредени права за музика

Управителният съвет на " Музикаутор " одобри текст на отворено писмо до министъра на културата Найден Тодоров. В него съветът на създатели и композитори установи, че институцията повече от 30 години не вкарва ефикасен механизъм за правоприлагане и съблюдаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и нарушава личния си организационен устав.

От организацията оповестяват, че едвам 9% от местата за настаняване в страната са уредили правилно използването на музикално наличие с създателите.

От там показват, че последният образец за сполучливо решение на проблемите с авторските права идва от Турция. Със глоба на страната там са лицензирани всички хотели за употребяваната музика. Това решение е в интерес на създателите, в интерес на културата, в интерес на страната, тъй като изсветлява бизнеса и подтиква конкуренцията, показват от " Музикаутор "

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Законът за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) е признат през далечната 1993 година След 31 години правоприлагане може да се твърди, че същият вкарва безконечен механизъм за „ преследване на зайци “. За този интервал от 18 637 настоящи хотела и места за настаняване в България единствено 1704 или 9% са уредили правилно използването на музикално наличие с създателите.

Успоредно контролът, който реализира Министерството на културата (МК) по спазването на ЗАПСП е все по-неефективен:

- От 44 тествани от инспектори на Дирекция „ Авторско право и сродни права “ (ДАПСП) туристически обекти в к.к. Слънчев бряг, гр. Несебър и с. Равда през лятото на 2024 година 22 са с уредени права с МУЗИКАУТОР. При състояние че една инспекция коства приблизително 200 лева (по данни за 2022 година на МК);

- Видно от предоставената ни информация по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), МК не може да даде данни за финансовия запас за осъществените инспекции по браншове, т.е. не е налице обмисляне и надзор както във финансовата сфера, по този начин и във връзка с проверяваните обекти;

- МК изисква от МУЗИКАУТОР да обработва информацията за тестваните от инспекторите творби, т.е. не е плануван съответен запас за осъществяване на контролната дейност;

- Видно от отговор на МК по ЗДОИ с изх. № 62-00-370/25.07.2024 година, Дирекция „ Авторско право и сродни права “ не прави секторни разбори, което е директно нарушаване на член 28, т. 8 от Устройствения устав на МК. В резултат активността на дирекцията е безредна и неефективна.

В края на месец май 2025 година България ще бъде хазаин на най-авторитетната и представителна среща на авторскоправната общественост в света. Очакваме над 300 делегати от целия свят да се срещнат директно с проблемите, които имаме в България от десетилетия. Осакатената правна рамка дава учредения на доста хора, които са привикнали да не заплащат за авторския труд, който употребяват, да се засилват и да се борят да пазят статуквото. До огромна степен това се координира и от чиновник на МК, което е неприемливо.

Ето за какво желаеме да проведем публична среща с Вас, на която да обсъдим естеството на проблемите и нужните решения за тях.

Последният образец за сполучливо решение идва от Турция. Със глоба на страната са лицензирани всички хотели за употребяваната музика. Това решение е в интерес на създателите, в интерес на културата, в интерес на страната, тъй като изсветлява бизнеса и подтиква конкуренцията.

Статистиката в България демонстрира, че през последните 35 години сме имали 29-ма министри на културата. Не одобряваме това за опрощение за неналичието на тактика за развиване на културата, неналичието на секторни разбори за правоприлагане в областта на авторските права, неналичието на надзор при осъществяване контролните функционалности на МК.

Обръщаме внимание, че е обикновено да има недоволни. Всеки ден научаваме за нещастия, породени от пияни и дрогирани водачи, които жестоко погазват законите. Те не са удовлетворени от инспекциите по пътищата. Всеки ден научаваме за корупция в общини, институции, театри, лечебни заведения... Участниците в тези дейности не поддържат контрола.

Ако продължим по този начин, това писмо ще е безпределно. Търсим решенията в този момент. Нямаме време да чакаме 30-тия министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР