Гърция отбеляза 203-ата годишнина от Войната за независимост /позната също

...
Гърция отбеляза 203-ата годишнина от Войната за независимост /позната също
Коментари Харесай

Гърция отбеляза Заверата с грандиозен военен парад

Гърция означи 203-ата годишнина от Войната за самостоятелност /позната също по този начин като Гръцка завера - бел.ред./ с величествен боен церемониал.


Хиляди гърци се събраха в Атина за празника. Парадът стартира тъкмо в 11:00 часа на бул. Василисис Амалиас и приключи на площад Омония.

Хиляди военнослужещи от всяка от трите рода на гръцките въоръжени сили участваха в парада, както и цивилен и военни оркестри. Денят на независимостта на Гърция съответствува с празника Благовещение, празнуван необятно от гръцките православни християни.

Зрителите се подредиха по улиците на централна Атина, с цел да следят по какъв начин хиляди бойци маршируват, съпроводени от впечатляващ набор от военна техника. За мнозина емблематичните Evzones са предстоящ акцент на парада всяка година.

Парадът за Деня на независимостта обаче не беше стеснен единствено до улиците на Атина. Самолети на гръцките въоръжени сили прелетяха над столицата, с цел да отбележат събитието.


Сред забележителните самолети, които можеха да бъдат видяни, бяха изтребители Rafale, F-16 Fighting Falcons и атакуващи хеликоптери Apache.


Денят стартира със специфична гала в катедралата на Атина, на която участваха гръцкият президент Катерина Сакеларопулу и министърът на защитата Никос Дендиас, наред с други публични лица, заяви Greek Reporter.

Топовни залпове бяха изстреляни и от хълма Ликабет, а изтребители правиха полети над Акропола, с цел да отбележат събитието.

В Солун голям брой учебни заведения се събраха в центъра на града за огромен церемониал по централния бул..

Годишнината от историческото оповестяване на война за самостоятелност на Гърция на 25 март е „ празник на всички гърци, които постоянно ще основават възприятие за избавление, самостоятелност и правдивост “, сподели гръцкият президент Катерина Сакеларопулу.

" Гръцкото въстание против 400-годишното османско господство през 1821 година провокира възхищението на света. Страстта и себеотрицанието може да са основната съставна част на всяко национално изпитание, само че гаранцията за неговия триумф е в консенсуса, единството и единодушието, както е записано в херкулесовата битка на героичните революционери против една всемогъща империя “, съобщи тя.

Сакеларопулу означи, че през 2024 година се навършва 50-ата годишнина от възобновяване на демокрацията в Гърция след военната тирания, като в същото време сподели, че Атина не не помни Кипър, " защото част от него остава под турска окупация ".

" В свят на неустановеност, непрекъснати рецесии, войни и различия, предизвикването пред Гърция през днешния ден е „ да отбрани, с приноса на всички нас, идеалите за независимост, човешки права и народна власт, които ние осигурихме с битки и жертви в нашата дълга история, както направихме и за нашия безспорен народен суверенитет ", съобщи президентът. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР