Гърция обяви ден на национален траур в сряда, деня на

...
Гърция обяви ден на национален траур в сряда, деня на
Коментари Харесай

Ден на траур в Гърция заради смъртта на лидерката на социалистите Фофи Генимата

Гърция разгласи ден на народен печал в сряда, деня на погребението на водача на социалистическото Движение за смяна КИНАЛ, третата политическа мощ – Фофини (Фофи) Генимата.

Тя умря през днешния ден в Атина на 56 години, откакто загуби борбата с рака. 

" Политически водач с хрумвания ", " мощна персона ", " ръководеше партията на социалистите в най-трудните моменти ", " бранител на идеята за правата на дамите " - това са единствено част от мненията в обществените мрежи за гибелта на Генимата.

Дори политическите ѝ съперници признават постоянно точната ѝ оценка и тактика за политическите събития в Гърция и света.

Гърците сервират цветя в памет на Генимата пред Народното събрание, пред дома й в Атина и пред централата на партията.

" Смела жена, която действаше с достолепие във всички борби в живота си ", написа в съболезнованията си президента Катерина Сакеларопулу.

Съболезнователни телеграми изпратиха от европейски партии и от Европейската комисия.

Политическите водачи приключват за седмица срещата с гласоподаватели.

За това, че лидерката на социалистите в Гърция се бори с рецидив на злокачествено заболяване беше обявено съвсем по едно и също време с новината, че някогашният кмет на Атина и първи посланик Дора Бакояни страда от многоброен миелом.

Генимата беше определена през 2015 година за водач на Общогръцкото социалистическо придвижване ПАСОК, което по-късно стана част от лявоцентристката група Движение за смяна КИНАЛ.

Фофи Генимата е родена в фамилията на видния политик от ПАСОК Георгиос Гениматас. Завършва политология и обществена администрация в Атинския университет през 1987 година

Заема разнообразни длъжности в партийния уред на ПАСОК.

Зам.-министър на опазването на здравето (2009–2010) и младши министър на образованието (2010–2011) в държавното управление на Георгиос Папандреу. Депутат през 2000–2002 и след 2012 година
През 2012 година става представител на ПАСОК, а на 14 юни 2015 година е определена за ръководител на партията с 51 % от гласовете на партийните членове и симпатизанти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР