Гърция няма да се съгласи с произволно тълкуване от страна

...
Гърция няма да се съгласи с произволно тълкуване от страна
Коментари Харесай

Президентът на Гърция: Няма да приемем своеволни тълкувания на договора от Преспа

Гърция няма да се съгласи с случайно пояснение от страна на някогашната югославска Република Македония на подписаното през лятото съглашение, предвиждащо преименуване на страната в Република Северна Македония и отвод от искания за отбрана на " македонската нация " на територия чак до Егейско море. Това съобщи през днешния ден президентът на Гърция Прокопис Павлопулос по време на среща с президента на Словения Борут Пахор, заяви ТАСС, базирайки се на гръцката телевизия ЕРТ.

Павлопулос споделил, че когато настъпи време за одобрение на въпросното съглашение Гърция по никакъв метод няма да се съгласи с случайно, а още повече с иредентистко пояснение на Преспанското съглашение от страна на БЮРМ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът на Гръция реагира по този метод на изказвания на македонския министър председател Зоран Заев за допустимо преподаване в Гърция на македонски език и за " Егейска Македония ", които гръцките медии нарекоха " възмутителни ". Говорейки за съглашението с Гърция, Заев сподели, че със сключването му неговата страна ще си остане същата, нейният език ще бъде приет от всички, а Македония ще стане част от всички интернационалните организации.

Що се отнася до македонците в Гърция и България, за тях, изключително за тези, които живеят на крайбрежията на Егейско море, за последните 27 години съвсем нищо не бе направено - от времето на независимостта на Македония, а с това съглашение се появява опция македонският език да се преподава в Гърция, декларирал Заев, представен от ТАСС.

От своя страна словенският президент Борут Пахор сподели, че би трябвало да се цени съглашението, реализирано сред Атина и Скопие и то би трябвало да се осъществя. По думите на Пахор с подписването на съглашението процедурата още не е приключила и би трябвало да се осъществят още доста неща. Желая всичко да мине обикновено и да има положителни резултати, подчертал словенският президент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР