Гърция брои милиарди евро загуби от внезапни наводнения, докато се стреми да възстанови

...
Ябълките бяха почти узрели за прибиране на реколтата, когато най-лошите
Коментари Харесай

Ябълките бяха почти узрели за прибиране на реколтата, когато най-лошите бури от повече от век удариха житницата на Гърция в Тесалия.

Сега фермери от гористите склонове на планината Пилион, която гледа към равнината на Тесалия, казват, че са изправени пред щети за милиони евро от наводненията, започнали по-рано този месец. Те ще имат късмета да спасят една трета от реколтата си — и това ще се случи само ако повреденият пътен достъп до овощните им градини бъде закърпен навреме.

Колкото и зле да бяха щетите, понесени от фермерите от Пилион, техните връстници в равнината бяха засегнати от още по-голямо опустошение от катастрофалните наводнения миналата седмица, оставили 16 жертви, дни след като горски пожари убиха 20 души в североизточна Гърция.

Бурите наводниха 720 квадратни километра (280 квадратни мили), предимно първокласни земеделски земи, унищожавайки напълно реколтата. Те също затрупаха стотици сгради, счупиха железопътния гръбнак на страната, опустошиха селските пътища и мостове и убиха десетки хиляди добитък.

Тесалия — основен земеделски център от хиляди години — представлява около 5% от националната икономическа продукция, и много по-голяма част от селскостопанската продукция, въпреки че голяма част от нея сега е памук и тютюн.

Някои райони останаха под заплаха от наводнение в петък, като някои жители на езерата бяха предупредени да се подготвят за евакуация, ако е необходимо.

Гърция, която има възвърна фискалното си здраве след осемгодишна финансова криза, която разтърси световните пазари, сега оценява удивителните разходи от наводненията.

Министърът на финансите Костис Хацидакис каза, че точната сума остава неуловима.

„Но ... ние' говорим за милиарди (евро)“, каза той пред частната телевизия Antenna TV, добавяйки, че дясноцентристкото правителство изготвя допълнителен държавен бюджет от около 600 милиона евро (638 милиона долара) за незабавните нужди от финансиране за тази година.

По време на В основна реч за икономическата политика в северния град Солун в събота вечерта министър-председателят Кириакос Мицотакис каза, че гръцката икономика, която сега расте със стабилни темпове след много години на финансова криза, „може да издържи на разходите за възстановяване“. Той добави, че специалната резервна сметка, която ще се използва в случай на национални бедствия, ще бъде удвоена от следващата година до 600 милиона евро (640 милиона долара) и ще се финансира чрез по-висок данък върху заетостта на луксозните хотели.

Също така Мицотакис каза, че има известна инфлация -свързаните субсидии, особено за закупуване на хранителни стоки, които трябваше да бъдат разширени в цялата страна, ще се прилагат само в Тесалия и опустошената от пожар регионална единица Еврос, на североизточната граница с Турция.

Мицотакис призна, че линиите на отговорност са не винаги е ясно и че агенциите се обвиняват една друга за забавяне на реакцията при извънредна ситуация. В косвен упрек към регионалните и местните власти той обяви създаването на централно управлявана агенция за управление на водите в Тесалия. Той също така каза, че работата на всички местни и регионални власти ще бъде измерена чрез индекс на ефективност, който все още не е разработен.

Природното бедствие дойде на фона на кризата с разходите за живот, предизвикана от войната на Русия в Украйна, която на зад гърба на пандемията от COVID-19, раздутите държавни социални разходи чрез набор от субсидии.

Хацидакис предупреди, че това сега може да бъде ограничено. Правителството е категорично, че трябва да изпълни целите си за спестявания, за да докаже, че Гърция завинаги е отхвърлила предишното си разточителство и в очакване на нетърпеливо очакваното ново повишаване на кредита, което ще насърчи чуждестранните инвестиции и ще намали разходите за заеми.

„Ако изпратим съобщението, че в Гърция ние отново ставаме разхлабени и възприемаме погрешни практики от миналото, ще се върнем," каза Хацидакис. "След толкова много жертви през толкова много години и напредъка през последните години (това) би било огромен срам."

В речта си Мицотакис обеща да не „застрашава фискалната стабилност“, като добави, че целта за първичен бюджетен излишък, равен на 0,7% от брутния вътрешен продукт на страната, ще бъде постигната. „Това не подлежи на обсъждане“, каза той .

Длъжностни лица са уверени, че целта за спестяване ще бъде постигната, а Европейският съюз, който също обеща средства за подпомагане на наводненията, заяви, че тези спешни разходи няма да бъдат предмет на бюджетните ограничения на Гърция, датиращи от финансовата криза от 2010-2018 г. .

Правителството казва, че помощта на ЕС ще допринесе за спешни ремонти на инфраструктурата в Тесалия, като се започне с разрушената железопътна линия.

Никос Тахиаос, заместник-министър на инфраструктурата, каза, че щетите са „огромни“, особено на железопътната линия, където 50-километров (80 мили) участък от единствената линия, превозваща стоки и пътници между Южна и Северна Гърция, е до голяма степен разрушен.

Той каза, че може да отнеме до два месеца, за да може само една линия да функционира частично.< p>„Но пълното възстановяване на железопътната мрежа ще отнеме много време... и много пари“, каза Тачиаос пред държавната телевизия ERT.

Наводнен участък от главната магистрала север-юг беше частично отворен късно Петък, докато бяха в ход усилия за възстановяване на питейната вода във Волос, град с около 85 000 жители в сянката на Пилион.

Правителството също така обеща бързи компенсации на хиляди хора, чиито къщи бяха наводнени и които загубиха добитък и селскостопански машини. Досега е регистрирана загуба на близо 90 000 овце, кози, свине и крави, заедно с повече от 120 000 домашни птици.

В село Загора на Пилион лидерът на земеделския съюз Тодорис Георгадакис призова властите да поправят непроходимите пътища, водещи до местни овощни градини, където ябълките очакват прибиране на реколтата.

„Цената на бурите може да надхвърли 10 милиона евро (10,7 милиона долара) само за производителите на ябълки“, каза той пред Асошиейтед прес. „Очакваме тази реколта да достигне 6500 тона, спад от 22 000 за нормална година. Това е само ако пътищата бъдат поправени скоро.“

Щетите върху посевите също биха могли да повишат вече завишените цени на храните в цяла Гърция, като в някои райони вече са отчетени двуцифрени увеличения. Бяха изразени и опасения, че наводнените полета ще бъдат неизползваеми години наред, въпреки че гръцкото министерство на земеделието се опита да омаловажава това безпокойство.

Изявление на министерството в петък предупреждава, че властите ще предприемат мерки срещу печалбарството, добавяйки, че Тесалия расте само със 7,5% от общите пресни плодове и зеленчуци в страната, „и много малко от това е засегнато.“

В южния Пилион кметът Майкъл Мицикос се тревожи за ефекта върху важната туристическа индустрия, особено в опустошените крайморски села, от които посетителите трябваше да бъдат евакуирани по море, след като пътният им достъп беше унищожен.

Мицикос каза, че цената е „неизчислима“.

„Има туристи, които са избягали от наетите си стаи и хотели (на фона на наводненията), както и всички онези, които са отменили,“ той каза. „Сезонът в тези крайбрежни райони обикновено продължава до началото на ноември.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР