Гаранцията срещу корозия на каросерията, която производителите дават за нови

...
Гаранцията срещу корозия на каросерията, която производителите дават за нови
Коментари Харесай

Как да защитим автомобила от ръждата

Гаранцията против разяждане на каросерията, която производителите дават за нови коли, е не повече от 12 години за леките коли и до 5 години комерсиалните модели. Въпреки това, от време на време дребни ръждиви шупли може да се появят даже върху боята след единствено година-две. Има няколко метода да предотвратите появяването на наслойка по колата си или най-малко да забавите появяването й.

Защо ръждясва автомобилът?

Металната разяждане е непринудено възникващ електрохимичен развой, при който електрони от купето на автомобила (анод) навлизат в железни елементи (катод) през вода, смесена със соли (електролит). С елементарни думи, ръждата е стоманен оксид, който се образува, когато металът „ изгори “ в контакт с О2, разперен във вода.

Това значи, че в случай че няма влага или вода, т.е. разперен в нея О2, няма да има наслойка. Но това няма по какъв начин да се случи по нашите географски ширини, в противен случай, има доста фактори, които могат да ускорят процеса на разяждане. Започвайки от нечистотия по каросерията, солната луга и препаратите, които през зимата се употребяват по пътищата, драскотините и микропукнатините по боята.

Как да предотвратим появяването на наслойка?

Има няколко превантивни ограничения, които оказват помощ. Ако употребявате колата си постоянно, би трябвало да я миете най-малко един път седмично. Особено през зимата, когато съвсем цялата периодическа таблица може да се окаже под колелата.

За да избегнете щета на боята от соли и химични препарати, не би трябвало да се ограничавате до просто премахване на мръсотията с вода. Измийте колата с пенопочистващ препарат, като почистите усърдно колелата и детайлите на окачването под калниците, както и, доколкото е допустимо, долната част на шасито.

Как да защитим купето от разяждане?

Въпреки поцинкования метал, както и главния антикорозионен сътрудник, положен в завода, колата ви няма да пострада, в случай че в допълнение обработите фугите, заваръчните точки, всички налични и изключително скрити кухини в праговете, вратите, калниците със специфичните „ Динитрол ”, „ Тектил ” или различен профилиран препарат.

Допълнителна отбрана на боята може да се обезпечи и посредством лаково покритие на купето. Експертите предлагат меко гланциране на колата най-малко няколко пъти в годината, отвън сезона. Дълбоко гланциране с абразивни пасти, които отстраняват горната част на лаковия пласт се прави 1 до 3 пъти за целия експлоатационен живот на автомобила. Също по този начин защитният филм срещу против изхвърчали камъчета, който се употребява за покриване както на обособени елементи, по този начин и на цялото купе на автомобила, може да се трансформира в спънка за пътя на водата и химикалите към метала на купето.

Целия материал може да прочетете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР