Галерия Ракурси“  представя изложба илюстрации Шейсет лета Андерсенови приказки“ на

...
Галерия Ракурси“  представя изложба илюстрации Шейсет лета Андерсенови приказки“ на
Коментари Харесай

Галерия "Ракурси" представя: Любен Зидаров - 60 години с приказките на Андерсен

Галерия „ Ракурси “  показва галерия илюстрации „ Шейсет лета Андерсенови приказки “ на Любен Зидаров.

За художника, илюстрирал стотици литературни творби, нерядко с едно от тях той остава обвързван с „ обич за цялостен живот “. За Любен Зидаров това се оказват приказките  на Ханс Кристиан Андерсен. По думите на илюстратора тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост вършат по този начин, щото читатели от всевъзможни възрасти – от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо вечно съкровено. Затова и завръщането към Андерсен в друг житейски стадий води до нови, невидени преди нюанси и внушения.

Онова, което е друго за художника, е че той чете и прави своите лични открития в Андерсеновите приказки посредством своите илюстрации към тях. И по този начин - в продължение на шест десетилетия.



Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации бе отпечатан от издателство „ Народна юноша “ през 1964-65 година Техният триумф и интернационалните им награди водят до още две издания през 60-те и 70-те години, като всяко едно от тях съставлява и развиване на тяхното пластическото пояснение, което води до еволюираща илюстративна стилистика. Създадените в края на 80-те и началото на 90-те без издателска поръчка илюстрации от „ Втория интервал “ съумяват да видят бял свят чак през 2006, издадени от „ Захарий Стоянов “ по отношение на 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 година за покана от пекинското издателство Ever After Books за особено издание с нова селекция, предопределено за четящата на китайски език аудитория.  



В края на предходната година издателство от „ Захарий Стоянов “ направи допустима появяването на андерсеновите илюстрации от „ Третия интервал “ на Любен Зидаров. Тук диалогът сред художника и писателя, в житейски миг в който те, сякаш се изравняват по възраст, доближава до нов, изцяло освободен от конвенционалността способ, смесващ темпера, акварел и молив с въздействието на рисунката и живописта.

Шест издания, шест разнообразни разновидността на Андерсен и „ шейсет лета “ посред им.   

Изложбата в изложба „ Ракурси “ продължава до 7 декември 2021 година
Снимки: Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР