Галерия 2.0 отвори врати преди година и гордо зае своето

...
Галерия 2.0 отвори врати преди година и гордо зае своето
Коментари Харесай

Срещнете се с Мария и Милена от Галерия 2.0

Галерия 2.0 отвори порти преди година и гордо зае своето място в градския пейзаж на Малките Пет кьошета. Днес беседваме с нейните основателки, Мария Стефанова и Милена Пандова, за техните достижения и компликации по пътя към основаването на мечтаното място за изкуство, срещи с любопитни хора, шерване на познания и хрумвания.

Представете се накратко.

Мария: Мария Стефанова, на 42. От 8 години в София след 10 години в Париж. Харесват ми антиконформистките хрумвания и решения. Работата в среда на другарство и доверие, за идея. Не се опасявам да бъда добра с хората. Когато срещна проблем, незабавно мисля за решение. Взимам под внимание културните разлики, с цел да схвана хората от разнообразни страни и хоризонти. Чувствам се щастлива, когато вали сняг или съм на ски, когато поддържам връзка с хора на изкуството и имам достойнството да се докосна до техния магичен свят, когато се усмихна на чужд човек и той ми отвърне с усмивка.

Милена: Казвам се Милена Пандова, на 43 гoдини, по обучение съм икономист. Дълги години се занимавах с недвижими парцели. През последните 3 години живях отвън България, в Италия, където с тяхната просвета и отношение към всекидневието ме трансформираха и заредиха с силата да донеса парченце от това вкъщи.

Каква е концепцията зад Галерия 2.0?

Милена: Заедно с Мария да създадем едно място в сърцето на града, което да улавя неговия темп и където изкуството и хората да съумяват да изразят себе си. Галерия 2.0 е една осъществена фантазия, която потвърждава вярата ни, че това, което не е по силите на един човек, може да бъде реализирано дружно. Мария: Идеите на нашето пространство в действителност са няколко. Да показва художници и създатели, да федерира аудитория и създатели, да бъде място за занимания с деца в арт среда, да образова с лек и непоказен дизайн, да събира хора в непринудена атмосфера на отдалеченост от суетата и прекомерния материализъм, да е в директна връзка с града – посредством творбите, които могат да се видят непосредствено през прозорците, и посредством концепциите, които се осъществят вътре.

Правили сте доста неща в живота, по какъв начин стигнахте до откриването на галерията?

Мария: С Милена сме като сестри, просто обединихме концепциите си за това с какво в действителност ни се занимава и какъв може да бъде нашият принос към нещо потребно и красиво, към нещо стойностно. За картинна изложба аз персонално мисля от доста време. Представях си я тъкмо като нашето пространство, с бели стени и огромни прозорци, отворена. Когато видяхме мястото, което чакаше наематели, разбрахме, че е пристигнал моментът да действаме. Пъзелът на решения и избори се подреди за към седмица.

Милена: Зад това решение стои едно дългогодишно същинско другарство, което сполучливо смесихме и с партньорството между тях. В началото всяка от нас имаше свои хрумвания и фантазии по отношение на това какво бихме желали да създадем дружно... Всичко се подреди, когато открихме мястото, което ни предизвика да обединим тези хрумвания и фантазии, с цел да ги представим и на необятната аудитория. Галерия 2.0 е една осъществена фантазия, която потвърждава вярата ни, че това, което не е по силите на един човек, може да бъде реализирано дружно. Едно пространство от нов вид, споделящо авторски магазин, картинна изложба, ъгъл за кафе, място за работа и образуване на събития.



Мина една година, какво постигнахте и какво не успяхте?

Мария: Да, една година, изпълнена с необикновено положителни страсти, нови другарства, обогатяващи срещи, реализирани хрумвания. Постигнахме симбиоза сред другите създатели и разнородните действия, които бяхме заложили като база, към която да изградим образа на мястото. В общия случай, когато не трансформираме пространството за гостуваща галерия или друго потърсило ни събитие, стените са нашата картинна изложба, витрините – авторският бутик, барът – мястото за срещи на кафе, чаша вино или непредвидена вечеря. Всеки, който влезе при нас, да се усеща добре пристигнал, да спре за миг на умерено и красиво място, да обмени мисли и да си тръгне позитивно зареден. Бяхме възнамерявали да предложим лекции за възрастни, свързани с изкуството, и занимания за деца (рисуване и актуален танц). От тази година те са факт и се радват на огромен интерес. Осъществяването на хрумвания и планове, които или за публиката, или за създателите се случват за първи път – показване на дипломни планове в изкуство или мода, изложения на създатели, които не са показвали произведения у нас, в това число и идни, фотоизложби с пряк принт върху метал – техника, която получи почитатели, фирмени юбилеи, показани като изложения, показване на колекционерска серия статуетки на наш международноизвестен ваятел.

Смятам, че успяхме да създадем общественост от хора от доста разнообразни хоризонти и възрастови групи. Това дава отговор на желаниято ни всеки, който влезе при нас, да се усеща добре пристигнал, да спре за миг на умерено и красиво място, да обмени мисли и да си тръгне позитивно зареден. Успяхме да станем мечтано място за изложения на млади и на одобрени създатели, да предоставяме мястото за корпоративни и частни събития, запазвайки доброжелателната и уютна атмосфера, основана от изкуството. Осъществихме и многочислени обществени планове и изложения в областта на подпомагането.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР