Габриела Руменова препоръча потребителите внимателно да прочетат целия договор преди

...
Габриела Руменова препоръча потребителите внимателно да прочетат целия договор преди
Коментари Харесай

Само за година: ръст от 30% на изтеглените бързи кредити, най-осезаем през последните месеци


Габриела Руменова предложи потребителите деликатно да прочетат целия контракт преди да положат подписа си

Ако потребителите решат да изтеглят бърз заем за разноски към празниците или през януари и февруари, които обичайно са най-трудните месеци от финансова позиция, съветът е да се ориентират по годишния % на разноските (ГПР). Това е знакът, по който е най-добре да се съпоставят опциите, сред които можем да избираме, когато теглим заем, сподели пред радио „ Фокус “ Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.  

Тя разясни, че ГПР включва освен лихвата, а и всички такси за обслужването на заема. Предимствата са, че той регистрира действителната стойност на парите във времето и дава опция на потребителя да реши дали съответно за него е по-изгодно първоначално или към края на интервала да падне тежестта за заплащане на по-висок разход под формата на такси. Същевременно може да се извърши съпоставяне на ГПР с лихвата. Колкото двата индикатора са по-близки един до различен като стойност, толкоз по-изгодна е офертата.

Официални данни сочат, че единствено за година има растеж от 30% на изтеглените бързи заеми, като най-осезаем е през последните месеци.

Преди подписването на контракта кредиторът е задължен да даде на клиента си Стандартен европейски формуляр. Той съдържа информация за отпускащия заема, изложение на главните характерности на заема (общ размер, период на контракта, брой и дати на погасителните вноски и др.) и разноските по него (лихвен %, годишен лихвен % на разноските, спомагателни такси и лихви и др.). Във формуляра са посочени и други значими условия като право на отвод от контракта, условия за авансово погасяване на заема и други

„ В контракта би трябвало да са посочени всички условия по отношение на усвояването на заема, като не се позволяват неравноправни клаузи. Например, не може, в случай че решим предварително да погасим отговорностите си, кредиторът да каже, че ще изискуем всички лихви и такси до края на интервала “, уточни още Габриела Руменова и предложи потребителите деликатно да прочетат целия контракт преди да положат подписа си.

Кредитодателят няма право да събира такси за усвояването и ръководството на заема, които не са ясно и тъкмо избрани в контракта и в него категорично не е планувана опция за увеличение или понижаване на общия разход по заема, като събитията за тях би трябвало да са разказани, обективно обосновани и да не зависят от волята на кредитора.

Във всеки миг потребителят може да погаси предварително заема си, като по негово искане търговецът е задължен да му даде безплатно извлечение по сметка под формата на погасителен проект за осъществените и идните заплащания и ще дължи лихвите и таксите единствено за интервала на прилагане на заема.

В утринния блок „ Добро утро, България “ Габриела Руменова разяснява и предлагането на артикули на погашение: „ Обикновено постоянно се споделя „ без оскъпяване “. Въпросът обаче е дали е без оскъпяване на стоката или на заема, който теглим, с цел да си я купим. На това би трябвало да обърнем внимание. Задължение на търговеца е да даде тази информация, когато ни предлага такава оферта. “

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР