Габриел Вълков е на 22 години и е от София.

...
Габриел Вълков е на 22 години и е от София.
Коментари Харесай

Габриел Вълков: Младите могат да са двигател на промяната

Габриел Вълков е на 22 години и е от София. Студент е в Нов български университет, където учи политика и общество на британски език. Член е на Народно събрание на МО в Българска социалистическа партия, а от 2018 година е и член на Бюрото на Младите европейски социалисти (ЙЕС) от 2018г. Вълков е ръководител на работната група по организацията на интернационалния летен лагер в " Албена ".

" България е страната в Европа, където минимум млади работят, а даже и да работят, го вършат с най-ниските заплати. "

- За първи път в България ще се организира един от летните лагери на Младежката организация на социалистите в Европа. Как се стигна до това?

- Летният лагер на младите европейски социалисти се прави съвсем всяка година през последните 30 години. За първи път България ще бъде хазаин на такова огромно интернационално младежко европейско събитие. Очакваме да дойдат над 1000 души от цяла Европа, ще имаме посетители от 30 страни като Франция, Германия, Испания, Италия и така нататък С тях ще си приказваме за юношески политики в продължение на една седмица, от 30 юли до 4 август. Тук ще бъдат младите водачи, това е бъдещето на европейската младежка политика и дори сегашното, тъй като част от тях са депутати, други са общински съветници, трети - съветници на министри, други занапред ще станат такива.

- Кои са най-големите и най-интересните делегации, които се чакат?

- Най-голяма делегация е на Германската социалдемократическа партия, в нея са включени 80 младежи от Германия.

- Споменахте, че ще се приказва за юношески политики. Кои са главните тематики, които ще бъдат наранени в главната официална част?

- Част от тематиките в програмата са препоръчани от Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия, въпреки всичко сме домакини. Една от тях е " Връзката сред Европа и Русия ". Мисля, че този въпрос в никакъв случай не се е обсъждал на подобен лагер. Ние сме младежи и желаеме да живеем в свободна Европа, разумно е да обсъждаме връзките сред Европа и най-голямата страна, с която граничи Европейски Съюз - Русия. Въпросът е доста значим, изключително поради напрежението, глобите и всичко, което се случва към интернационалната ни политика с Русия.

Предвидено е да обсъдим и младежката безработица. Имаме тематики за ножицата сред богати и небогати - ще дискутираме по какъв начин да я смалим. Как младите могат да изкарват повече пари и по какъв начин да бъдат квалифицирана работна ръка са друга част от въпросите, които ще си зададем. Идеята е да намерим положителните практики по какъв начин младежите, които приключват, да бъдат задоволително готови за действителния трудов пазар, по какъв начин да бъдат конкурентоспособни и насочени какво желаят и по какъв начин могат да го реализиран

- Има ли МО отговор на тези въпроси?

- Ами това е въпрос на полемики, по тази причина се събираме с хора от цяла Европа. Ще обсъдим какви политики оферират обособените страни, по-късно ще забележим кои могат да бъдат приложени в България, въпреки всичко ние имаме голям проблем с младежката безработица. Ние сме страната в Европа, в която минимум млади работят, а даже и да работят, го вършат с най-ниските заплати. За нас това е най-големият проблем и би трябвало да го решим.

- Подготвили ли сте оферти, за които очаквате интернационална поддръжка?

- Форматът не е подобен, с цел да даваме оферти и те да бъдат утвърдени. Форумът е за обмяна на опит. Ще има работни групи и двучасови лекции на разнообразни тематики. Ще се разискват решения, ще се съпоставят практики и по-късно всеки може да реши кое и по какъв начин да приложи в своята страна.

- Среща ли МО поддръжка от по-възрастните си приятели, очаквате ли в лагера да дойдат и специфични посетители от управлението на партията?

- Лагерът ще бъде открит от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Сергей Станишев ще бъде там като ръководител на Партията на европейските социалисти. Очакваме и други политици от Българска социалистическа партия. Цветелина Пенкова и Петър Витанов, които са наши представители във Европейския парламент, също са удостоверили присъединяване. Много наши партийни приятели ни поддържат

- Колко младежи, членове на МО, са включени като доброволци или като част от българската делегация?

- Имаме 20 доброволци и 55-членна делегация. Участват хора от цялата страна, предстоящо е София като максимален град да има най-вече участници. Този път нямаше закована квота, всеки, поискал да отиде на лагера, е утвърден.

- Защо избрахте курорта " Албена "?

- " Албена " е доста огромен курорт, може би единственият в България, който има потенциала да поеме целия размер хора и да обезпечи всичко належащо. ЙЕС има доста огромни условия за тези лагери - наложително е подсигуряването на полиция и надлежно полицейско ръководство, наоколо би трябвало да има болница, пожарна станция... " Албена " ни дава всички тези неща на едно място. Освен това комплексът е затворен, няма външни хора, което също е измежду условията на европейските социалисти.

- Какво се случи на последната организационна среща в Париж?

- Обсъждахме лагера и цялостната му организация, по какъв начин тези хора от цяла Европа ще се придвижат до България, кои летища ще употребяват - имаме варианти да кацат в София и Варна. Румъния и Гърция също ще поемат част от идването, тъй като въпреки всичко в един ден чакаме доста хора от разнообразни краища на Европа. Уточнихме по какъв начин ще транспортираме всички до " Албена ", какви са изискванията на хотела, храната, хотелите...

- Обикновено младежките лагери са палаткови, вие обаче ги настанявате в хотел...

- Вярно е, че за първи път лагерът ще е в хотел, а не на палатки. Поредното доказателство, че България е страната с най-нисък стандарт в Европейски Съюз - ние може да осигурим прекрасен хотел за същата сума, с която останалите страни могат да покрият единствено палатки. Просто в България всичко е доста по-евтино.

- Как може да бъде усъвършенствано ситуацията на България?

- Ами ние, младите, работим по тази причина и в България, и на разнообразни интернационалните срещи търсим политики в тази тенденция. Една от концепциите ни бе за студентското кредитиране, благодарение на народните представители от Българска социалистическа партия я вкарахме в Народното събрание, само че ГЕРБ и ръководещото болшинство не се вслушаха в претекстовете ни. Важно е да работим за понижаване на младежката безработица, за растеж на заплатите.

- Освен студентското кредитиране, ръководещите не поддържаха и културния чек. Смятате ли да продължите тези начинания?

- Разбира се. Това са значими и потребни ограничения. Трябват действителни дейности, с цел да оправим нашата страна. Двигател на това би трябвало да са младите. Ние желаеме да отгледаме тук нашите деца, а родителите ни да изживяват почтено старините си. Необходимо е да се борим за тези промени, с цел да можем да живеем добре в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР